Ovo je odgovor na pitanje KAKO JE KORONA UDARILA NA BANKE. I gore je nego što se očekivalo

besplatne akcije 02 foto Zoran Ilic

Foto: Zoran Ilić / RAS Srbija

Poslušajte vest preko audio fajla

NBS još nije objavila kako su banke koje posluju u Srbiji sveukupno završile prošlu godinu, ali vesti koje stižu iz komšiluka nisu dobre.

Komercijalne banke u Crnoj Gori su prema prvim preliminarnim rezultatima poslovanja, na kraju prošle godine ostvarile dobit od 22,7 miliona evra, što je za više od dvostruko manje nego na kraju 2019. godine kada su bile u plusu od 48,6 miliona evra.

U Crnoj Gori je lane poslovalo 13 banaka, a kako je “Vijestima” rečeno u Centralnoj banci, bankarski sektor je i pored vanrednih okolnosti poslovao sa dobitkom i samo je jedna banka iskazala negativan finansijski rezultat.

“Prema preliminarnim mesečnim podacima za decembar, bankarski sektor je, i pored vanrednih uslova poslovanja, profitabilan, sa neto dobitkom od 22,7 miliona evra na kraju 2020. godine. Negativni finansijski rezultat na nivou sistema iskazala je samo jedna banka u iznosu od 984 hiljade evra, koja pripada kategoriji malih banaka, a njena adekvatnost kapitala iznosila je preko 25 odsto. Iskazana dobit na kraju 2020. godine je manja u odnosu na prethodnu godinu za 53 odsto (za 25,9 miliona evra), a uzrokovana je najvećim delom povećanjem troškova obezvređenja, kao i smanjenjem neto prihoda od naknada i provizija”, zvanično je saopšteno “Vijestima” iz Centralne banke (CBCG).