ETEREUM je NOVI HIT na tržištu kriptovaluta, evo i ZAŠTO

Poslušajte vest preko audio fajla

Nakon nekoliko nedelja konsolidacije, bitkoin je opet porastao i probio granicu od 40.000 dolara, što bi moglo otvoriti put za novi rekord (42.000). Značajno raste i vrednost altkoina i brojnih de-fi projekata od početka godine.

Etereum je pre nekoliko dana prvi put probio granicu od 1.500 dolara, a jedan od razloga rasta je taj što će ovom kriptovalutom biti moguće trgovati na Čikaškoj berzi (CME) od sledeće nedelje, prenosi Seebiz.


Etereum

Foto: shutterstock

Etereum

Grayscale Investments, najveći fond kriptovaluta, ojačao je svoju poziciju u etereumu za dodatnih 25.000 kovanica, tako da u toj kriptovaluti već ima 4,5 milijardi dolara imovine.

Cena etereuma ove se godine više nego udvostručila, a najsmelija predviđanja kažu da bi s rastućom ulogom mreže etereum 2.0 mogao dosegnuti čak 10 hiljada dolara.

Etereum je decentralizovana platforma za blokiranje koju je predložio i suosnivao Vitalik Buterin. Godine 2014. ljudi su za njega donirali sredstva putem croudfanding kampanje.

Etereum se koristi za vođenje pametnih ugovora. To su aplikacije koje nemaju nikakvu mogućnost cenzure, prevare, smetnji treće strane ili prekida rada.

Zapravo, Etereum Pametni ugovor je računarski kod koji se pokreće na blokčejn mreži i može olakšati razmenu novca, sadržaja, imovine, akcija ili bilo što drugo od vrednosti.

U međuvremenu, kriptovalute su na sve većoj meti institucionalnih investitora. Grayscale Investments ovih je dana upravo prešao važnu prekretnicu, i sada upravlja imovinom s više od 30 milijardi dolara. Direktan rast imovine kojom upravljaju – započeli su priču sa samo dve milijarde dolara prošle godine – rezultat je sve većeg interesa institucionalnih ulagača, posebno hedž fondova.

Izvršni direktor Michael Sonnenshein rekao je da menadžeri fondova rizičnog kapitala više ne rizikuju zato što ulažu u kriptovalute, nego sada veći rizik preuzimaju oni menadžeri koji kriptovalute još uvek ne prepoznaju kao važnu investicijsku klasu. Grayscale trenutno upravlja imovinom od 30,4 milijarde dolara, a Grayscale Bitcoin Trust prednjači s 24 milijarde dolara. Sledi Ethereum trust s pet milijardi dolara imovine.