Apple rezervisao više od pola 5nm proizvodnih kapaciteta TSMC-a za 2021. godinulKrajem prošle godine, Apple je predstavio svoje prve 5nm procesore – A14 Bionic za iOS uređaje i M1 za Macbook laptopove. Prošli kvartal, prema analitičarima, tajvanski TSMC sve svoje proizvodne kapactite za procesore u 5nm varijanti koristio je za proizvodnju Apple-ovih procesora, a očekuje se da više od pola svih narudžbina u 2021. godini takođe dolaze od Apple-a. 

Prema Counterpoint-ovim pretpostavkama, Apple će zauzeti 53% proizvodnog kapaciteta 5nm čipseta TSMC-a, dok će Qualcomm biti drugi najveći klijent sa udelom od 24%. Counterpoint nije optimističan po pitanju Huawei-ja, tako da se on ne nalazi na listi najvećih TSMC-ovih klijenata za 2021. godinu. 

Apple-ovo predstavljanje novih procesora može nazvati poprilično uspešnim, pogotovo u segmentu laptopova gde Apple-ov Mac na ARM-u sa M1 procesorom nudi impresivne performanse i trajanje baterije. 

Poslovno manje uspešan potez čini se da je Apple-ov kompaktni iPhone 12 mini. Naime, on je najlošije prodavan model iPhone-a i njegov udeo u prihodima koje je donela iPhone 12 serija iznosi samo 6%. Iako tržište godinama zahteva manje uređaje, Apple-ov mini čini se nije toliko dobro prihvaćen pa se stoga nagađa da bi već sledeći kvartal proizvodnja istog trebala da bude obustavljena. 

Za 2021. godinu Apple i dalje planira da predstavi 4 modela prema glasinama, pa je tako izgledno da ćemo vidjeti novi “mini”, koji bi trebao da popravi neke od najvećih boljkih trenutnog minija – bateriju. 

Lošija prodaja iPhonea 12 mini u odnosu na veće modele ne mora nužno da bude povezana sa samom veličinom uređaja, nego i sa drugim aspektima uređaja poput baterije. Moguće je da su kupci “malih” uređaja glasniji na društvenim mrežama, nego što je njihov stvarni broj velik na tržištu.