Dolar se stabilizovao nakon prošlonedeljnog pada

Istovremeno, evro je zabeležio neznatnu promenu vrednosti prema dolaru posle saopštenja Destatisa da je nemačka industrija izbegla pad u decembru. Uprkos lokdaunu u Nemačkoj i inostranstvu, tražnja iz Kine je pomogla izvozno orijentisanim proizvođačima najveće evropske ekonomije da prebrode pandemiju kovid-19, prenosi Rojters.

Berzanski špekulanti smanjuju kratke pozicije u dolaru, a pojedini analitičari ocenjuju da će za dalje jačanje dolara biti potrebni bolji ekonomski podaci SAD-a i kontinuirani napredak u borbi protiv korona pandemije.

Prema valuti evrozone, dolar se trgovao u porastu za 0,1 posto, na 1,2032 dolara za evro, nakon pada od 0,7 procenata u petak.

Britanska funta je oslabila prema dolaru za 0,15 posto, na 1,3715 dolara.

dolar, novcanica, valuta, ekonomija

Američka valuta je prema japanskoj kotirala danas na nivou od 105,57 jena, povukavši se sa tromesečnog maksimuma zabeleženog u petak.

Dolarski indeks, koji meri vrednost američke prema korpi šest rivalskih valuta, iznosio je 91,130 poena, stabilizujući se nakon pada od 0,6 procenata na kraju prošle trgovačke nedelje.

U američkoj ekonomiji je otvoreno manje radnih mesta u januaru nego što se očekivalo, dok je broj ugašenih pozicija bio veći od prvobitno objavljenog, pokazali su prošlonedeljni podaci.

Ekonomisti kažu da će izveštaji o inflaciji u SAD i raspoloženju potrošača, koji treba da budu objavljeni kasnije ove nedelje, pomoći da se utvrdi da li je nedavni optimizam po pitanju očekivanog rasta potrošačkih cena i prinosa na državne hartije od vrednosti bio opravdan.

Eventualni razočaravajući podatak iz bilo kog od tih izveštaja mogao bi da obori dolar, smatraju neki analitičari. Investitori takođe pažljivo prate debatu u Kongresu SAD o dodatnim fiskalnim podsticajima u iznosu od 1,9 biliona dolara. Predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi predvidela je da bi Kongres mogao da usvoji konačni zakon o olakšicama pre 15. marta.

Na tržištu kriptovaluta, spot cena etereuma porasla je za 1,6 odsto, na 1.642 dolara, nakon što je ova digitalna valuta uvrštena u nedelju na terminsko tržište Čikaške berze.

Bitkoin, najveća virtuelna valuta na svetu po tržišnoj kapitalizaciji, porastao je za 1,0 procenat, na 39.244 dolara.