NjIVE ČEKAJU VODU: U našoj zemlji i dalje imamo mali procenat oranica koje se navodnjavaju

Do pre tri godine, on je iznosio svega tri odsto. Situacija se, međutim, lagano menja, otkako je počela izgradnja sistema za navodnjavanje sredstvima iz Abu Dabi fonda. Gradi se 14 sistema, od kojih je 11 u Vojvodini.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimvić rekao je da ima priličnog pomaka kada je reč o navodnjavanju. On je naglasio da je i ovo jedan od sistemskih problema koje niko nije rešavao više od 40 godina.

– Za samo tri godine je ostvareno mnogo dobrih rezultata – kazao je Nedimović.

– Samo u prvoj fazi je pokriveno oko 49.000 hektara, a u drugoj, koja se trenutno sprovodi, sređujemo još 40.000 hektara. Ove godine očekujemo početak još osam novih projekata.

ZEMLjA BEZ HUMUSA

STRUČNjACI u Srbiji upozoravaju, da će navodnjavanje bez stajnjaka, plodnu zemlju dovesti do propasti. Istraživanja su pokazala da je na našim njivama manje od tri odsto humusa, što drastično utiče na njenu plodnost.

Ukoliko ne bude dodavano stajsko đubrivo, zemlja će potpuno biti “isprana”. Sa sistemima za navodnjavanje, bez stajnjaka, za 30 godina u Vojvodini ćemo imati pustinju, a ne plodnu crnicu, jer će voda sve sprati.

Podaci Republičnog zavoda za statistiku pokazuju da je za prošlogodišnje navodnjavanje upotrebljeno 2,1 odsto više vode nego u protekloj godini. Najviše vode se crpelo sa vodotoka, gotovo 93,2 odsto. Preostale količine zahvatane su iz podzemnih voda, jezera i akumulacija. Zvanični podaci govore i da najveći udeo u ukupno navodnjavanim površinama imaju oranice i bašte, sa 91,7 odsto. Za njima slede voćnjaci sa pet odsto i ostale poljoprivredne površine sa 3,3 odsto.

– Najzastupljeniji tip navodnjavanja lane je bio orošavanjem – podaci su RZS. – Od ukupne površine, orošavanjem se navodnjavalo 92,5 odsto, kapanjem 7,3, a površinski svega 0,2.

Inače, kako bi što pre rešili ovaj gorući problem, resorno ministarstvo, u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i Organizacijom za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija, realizuje zajednički projekat izrade nacionalne strategije navodnjavanja. U okviru Programa će EBRD finansirati izgradnju infrastrukture za navodnjavanje u tri opštine centralne Srbije i Vojvodine u ukupnoj vrednosti od 30 miliona evra sa čijom realizacijom će se započeti tokom ove godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije