“OPORAVAK SPLAŠNJAVA” Statistika pokazala još loših podataka za nemačku privredu

Poslušajte vest preko audio fajla

Nemački izvoz u prošloj je godini pao za 9,3 odsto usled korona-krize koja je pogodila globalnu trgovinsku razmenu, pokazali su u utorak najnoviji podaci statističke kancelarije Destatis.

Podaci pokazuju slabljenje inostrane potražnje za nemačkim proizvodima na kraju 2020. godine. U decembru je tako izvoz povećan svega 0,1 odsto u odnosu na novembar, kada je porastao za 2,3 odsto, objavio je Destatis, prenosi Seebiz.

“Početni oporavak nakon zaključavanja splašnjava”, rekao je Klaus Vistesen, glavni ekonomista za evrozonu u istraživačkoj grupi Pantheon Macroeconomicsu.


Foto: Shutterstock / RAS Srbija

Ublažavanje mera za suzbijanje pandemije sredinom prošle godine pružilo je značajan podsticaj nemačkoj privredi, no drugi i veći talas novih slučajeva koronavirusne zaraze rezultirao je novim merama zaključavanja i privrednom neizvesnošću krajem prošle godine.

Uvoz u Nemačku u 2020. godini pao je za 7,1 odsto u odnosu na godinu ranije, pokazali su najnoviji podaci Destatisa.

U decembru prošle godine uvoz u najvećoj evropskoj ekonomiji smanjen je za 0,1 odsto u odnosu na mesec ranije, kada je skočio za 5,4 odsto.

Trgovinski višak Nemačke u razmeni sa svetom u decembru je tako iznosio 16,1 milijardu evra.

Ključni industrijski sektor lani je bio glavni oslonac nemačkoj privredi. Proizvodni sektor takođe je bio uglavnom izuzet od najnovijeg kruga zaključavanja uvedenog u novembru koji je ostao na snazi u ovoj godini.

Destatisovi podaci u ponedeljak su pak pokazali da je industrijska proizvodnja stagnirala u decembru, dok su industrijske narudžbine istovremeno pale za 1,9 odsto.