Mađari o slučaju Smokvica: “Ako ima nepravilnosti s kućicama, uklonićemo ih”

Novi zakupac, koji godišnje državi plaća 6 miliona kuna (oko 800.000 evra), o svim radovima po ugovoru bi morao da izvesti Ministarstvo prostornog uređenja.


Izvor: Poslovni dnevnik

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

“Pokaže li se da postoji ikakva nepravilnost u vezi s našim ulaganjem, odmah ćemo je ukloniti”, poručili su iz firme Zelene nekretnine, zakupca hrvatskih državnih nekretnina na ostrvu Smokvica, nakon što se otkrilo da su bez bilo kakvih potrebnih dozvola postavili devet montažnih kućica.

Reč je o tajnovitom ostrvu poznatom kao porodično obitavalište Ivice Todorića, koje je nakon propasti Agrokora država ponovno preuzela i 2018. dala u 30-godišnji zakup kompaniji mađarskog fonda Balansz Zártkör Nyíltvég Intézményi Ingatlan iza kojeg stoji OTP banka, piše Poslovni dnevnik.

Novi zakupac, koji godišnje državi plaća 6 miliona kuna (oko 800.000 evra), o svim radovima i prepravkama postojećih objekata po ugovoru bi morao da izvesti tamošnje Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, a u slučaju eventualnih investiranja u nove objekte da ishodi dozvole u opštini Rogoznica i Šibensko-kninskoj županiji, čijim prostornim planovima gradnja na ostrvu još nije predviđena.

A nakon što su mediji objavili da su na ostrvu montirane luksuzne kućice, iz Ministarstva su odlučili da na to mesto upute nadležne inspekcijske službe, čiji izveštaj očekuju do kraja nedelje.

Potvrde li inspektori da je bilo nezakonitih aktivnosti, kako su Poslovnom dnevniku potvrdili pre nekoliko dana, postupiće se po ugovoru, no sudeći prema reakciji zakupca, čini se da do raskidanja ugovora ipak neće doći.

“Upoznati smo s napisima u hrvatskim medijima koji navode moguće nepravilnosti na ostrvu Smokvici. Premda nismo dobili nikakve posebne upite od nadležnih tela, preduzeli smo sve mere kako bismo ispitali postoje li nepravilnosti, u skladu s našom politikom potpune predanosti da poslujemo u skladu sa svim lokalnim propisima”, stoji u dopisu koji je Poslovnom dnevniku stigao iz Zelene nekretnine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.