Sve više proizvođača u Gružanskom kraju se opredeljuje za sadnju jagoda

Sve više proizvođača u Gružanskom kraju opredeljuje se za sadnju jagoda. Aleksandar Drobnjaković iz sela Guberevac kod Knića među prvima je otpočeo pre tri godine proizvodnju jagoda na 70 ari sa oko 23 000 sadnica. Trenutno snežne padavine pogoduju jagodama.

voce, jagode

“Sada će to da zaustavi vegetaciju zato što je hladno, njoj ne odgovara toplo vreme jer će onda ranije krenuti a to nije dobro da izađe ranije cvet, pa onda idu mrazevi što opet nije dobro, a ovo je sada idealno vreme. Krajem meseca imamo šištanje koje ide, kao i jesenas što je bilo i onda ide prihrana pa kreće polako zaštita i spremamo se za sezonu. Ovo sada je u odličnom stanju što vidimo, trudili smo se maksimalno, kada smo zasadili, zasadili smo na vreme, prihrana je redovna, zaštita isto i to je to. Imamo i svog zaštitara koji nam vodi taj zasad i ništa ne radimo na svoju ruku već slušamo struku”, rekao je Drobnjaković.

Prosečan prinos po sadnici iznosi od 700 do 800 grama objašnjava Aleksandar koji ističe i to da se i te kako isplati veća proizvodnja jagoda.

“Imamo neku zagarantovanu cenu pošto radimo jagodu zenga zengana i to je industrijska jagoda koja nema klase i sva ide. Malo je niža cena u odnosu na ove konzumne jagode ali uvek je stabilna cena i nema prva klasa, druga klasa. Bila je oko 120 dinara ta zenga zengana industrijska jagoda tu ide i sitna i krupna. Ona ide za preradu, za sokove za voćne jogurte jer ima specifičan ukus i ona je kao domaća jagoda, krupnije nemaju ukus takav a ona je sitnija ali ukusnija i tražena je roba”, dodao je on.

Opština Knić iz budžeta izdvaja 15 miliona dinara za pomoć poljoprivrednim proizvođačima, fokus je na manjim parcelama i proizvodnji jedne ili dve kulture u sezoni kako bi se izbeglo takozvano svaštarenje koje nije isplativo.

“Što se tiče povrtarske i voćarske proizvodnje a naročito voćarske proizvodnje koja je manjeg vegetacionog generativnog perioda prvenstveno su tu jagode, a što se tiče povrtarstva to su pretežno jednogodišnje vrste tu je za poljoprivredne proizvođače najbolja stvar jer oni brzo vraćaju svoj uloženi kapital. Pre par godina kada je počeo kooperantski pristup sa sigurnim otkupom pre svega prvo kornišona, zatim i paprike a sada i sa ponosom kažemo da imamo otkup i jagoda i sada već 45 domaćinstva je uspešno napravilo kooperantski pristup sa određenim firmama koje otkupljuju njihove proizvode. Sa takvom kulturom koja najčešće traje oko tri godine proizvođači sa 10 ari mogu imati čak zaradu i do 450 000 dinara”, rekao je Ilija Radovanović, član opštinskog veća za poljoprivredu, Knić.

Opština Knić kao poljoprivredna opština u Šumadiji šansu vidi upravo u voćarstvu i povrtarstvu a sa povećanim brojem proizvođača raste i konkurentnost na tržištu proizvoda gružanskog kraja.