ZA TRI DANA PRIJAVA ZBOG MEDA: Kupci se na kvalitet žale inspekciji i Savezu pčelarskih organizacija, očekuju se rezultati za 160 uzoraka

– Akcija inspekcije već donosi prve rezultate – istakao je Rodoljub Živadinović, predsednik SPOS. – U kompaniji “Med hani” iz Vučaka kod Smedereva utvrđeno je značajno prisustvo šećera poreklom od šećerne trske i kukuruza što je dokaz da je reč o falsifikovanom medu. To je utvrđeno superanalizom. Zadovoljni smo brojem prijava, a nastavićemo da ih primamo u kontinuitetu i da ih prosleđujemo Upravi za veterinu. Ministar poljoprivrede najavio je intenzivan rad inspekcija i biće veoma zanimljivih rezultata. U slučaju otkrivanja meda falsifikovanog šećerom ima i dela utaje poreza i enormne zarade. Porez na med je 10 procenata, a na šećer je dosta veći. Cena šećera je 70 dinara, a kada ga plasiraju kroz med to bude zarada od deset puta na šećeru.

Kako su nam rekli u Ministarstvu poljoprivrede, inspekcija je prošle godine, u redovnoj kontroli i po prijavi, uzela ukupno 104 uzorka, od kojih je pet bilo neispravno.

– Uz redovne kontrole idu i akcijske, ali i monitoring – objašnjavaju u resornom ministarstvu. – Akcije se sprovode tokom cele godine. A kada govorimo o redovnim kontrolama, one se rade najviše na osnovu procene rizika i troškove analiza snosi proizvođač. Jedna analiza može da košta i do 30.000 dinara.

Kada se kontroliše med, inpekcije uglavnom “češljaju” velike proizvođače. Tamo gde se uoče problemi, oni su pod strožom lupom nadležnih inspekcijskih službi.

– Prošla godina je bila loša za pčelare i po pravilu posle takvih rezultata pojavljuje se mnogo falsifikovanog meda na tržištu – govori Živadinović.

PROBLEM SA TENDERIMA

NABAVKA meda preko tendera predstavlja veliki problem, smatraju u SPOS. Tu je bitna niska cena, a ne kvalitet, pa pravi pčelari sa dobrim medom nemaju šanse.

– Jedino rešenje bi bilo da se med kontroliše prilikom isporuke po tenderu – ističe Živadinović. – Da se pošalju uzorci na analize kao neka vrsta samokontrole da bi se znalo kakav se med isporučuje vrtićima i školama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije