FINANSIJSKI STRUČNJACI UPOZORAVAJU “Trgovanje binarnim opcijama rizično i za investitore sa većim iskustvom”

Poslušajte vest preko audio fajla

Narodna banka Srbije protekle nedelje upozorila je građane na rizike u trgovanju pojedinim akcijama na svetskim berzama. Reč je o trgovanju tzv. binarnim opcijama, gde se radi o visokorizičnim transakcijama koje često uključuju i različite oblike prevara.

Berzanski analitičar Nenad Gujaničić navodi za RTS da je ovakva strategija orijentisana na kratak rok i da se smatra veoma rizičnom, čak i za investitore s većim iskustvom.


Foto: shutterstock

“Na svetskim finansijskim tržištima postoji veliki broj finansijskih instrumenata, neki su poznati i jednostavni kao što su kod nas depoziti, državne obvaznice. Međutim, postoji mnogo veći broj kompleksnih finansijskih opcija, među njima su i binarne opcije, i one su dosta rizične jer treba znati ponašanje finansijskog instrumenta (sredstvo trgovine) koji je u njihovoj osnovi, a kasnije i samo funkcionisanje opcija”, navodi Gujaničić.

On je objasnio da se kod trgovine binarnim opcijama najpre bira instrument (sredstvo) trgovine – nafta, neka valuta – dolar/evro, ili deonica neke velike kompanije, zatim predviđa smer kretanja cene, vrednost izabranog instrumenta (rast ili pad cene), kao i vremenski period na koji glasi ovakva projekcija (minut, 10 ili 15 minuta, 60 minuta…).

“Binarne opcije, pojednostavljeno rečeno, predstavljaju jednu vrstu opklade gde se kladite da li će, pre svega u relativno kratkoj budućnosti, finansijski instrument ići u jednom ili drugom smeru. To je faktički nemoguće predvideti i pre svega predstavlja vrstu špekulacije”, navodi Gujaničić.


Foto: Profimedia

Objašnjava da se bez pravilnog razumevanja binarnih opcija i platformi za trgovanje, početni ulog može brzo izgubiti i da isplata po osnovu binarnih opcija u potpunosti zavisi od uspešnosti predviđanja da li će cena određene aktive zabeležiti rast iznad ili pad ispod određenog nivoa, u određenom periodu.

Navodi da je organizator taj koji u većini slučajeva dobija.

“Oni sigurno zarađuju jednostavno po zakonu verovatnoće, vi ćete u većem broju pokušaja vrlo verovatno biti na gubitku, a u velikoj većini slučajeva vi ćete izgubiti sav novac”, objašnjava Gujaničić.

Kako kaže, naši građani u proseku nemaju zavidan nivo ekonomskih i finansijskih znanja i upozorava da se ne upuštaju u nešto što ne poznaju.

“Najpre treba naučiti koje su osnovne vrste finansijskih instrumenata. Mi, nažalost, na domaćem finansijskom tržištu nemamo nekih velikih i bogatih iskustava, štaviše imamo nekih negativnih i onda naši građani nisu naučili mnogo o tome”, upozorava Gujaničić.

Naglašava da je razne trgovačke platforme bude kockara u nama: nude mogućnost ogromne zarade.

“Čim vidite da vam neko nudi ogromnu zaradu, to znači da je to skopčano s visokim rizikom. Tu relaciju rizik/prinos svaki investitor odnosno svaki građanin bi morao da zna. Nema visoke zarade bez ogromno visokog rizika”, upozorio je Gujaničić.