Potpisan sporazum: 12,5 miliona evra za Transbalkanski koridor

Beograd — Danas je u Vladi Srbije potpisan Sporazum o dodeli investicionih sredstava od 12,5 miliona evra za Transbalkanski koridor.


Izvor: Tanjug

Foto: Zhao jiankang/Shutterstock

Foto: Zhao jiankang/Shutterstock

Sporazum je o dodeli investicionih sredstava od 12,5 miliona evra za projekat Transbalkanskog koridora, izgradnje novog dvostrukog dalekovoda Obrenovac – Bajina Bašta od 400 kw.

Potpisali su ga ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, direktorka Elektromreže Srbije (EMS) Jelena Matejić i direktor kancelarije nemačke KfW banke u Srbiji Rudiger Hartman.

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da je izgradnja Transbalkanskog koridora važna za Srbiju, jer će omogućiti bolju i kvalitetniju snabdevenost električnom energijom, smanjiće gubitke i povezati našu zemlju sa regionom.

Nakon potpisivanja Sporazuma o dodeli investicionih sredstava za deonicu Obrenovac – Bajina Bašta u okviru Transbalkanskog koridora, ministarka Mihajlović je rekla da je ukupna vrednost tog koridora 157 miliona evra, a da će biti dug 321 kilometar.

Danas je za deonicu Obrenovac – Bajina Bašta obezbeđen grant od 12,5 miliona evra, a Mihajlovićeva ističe da će dužina te deonice biti 109 kilometara, a njena ukupna vrednost je 60 miliona evra.

Mihajlovićeva je navela da je u okviru Transbalkanskog koridora završena jedna od deonica koja povezuje Srbiju i Rumuniju, da su u toku radovi na deonici od Kragujevca do Kraljeva i izrazila nadu da će uskoro biti potpisan sporazum o investicionim sredstvima za još jednu deonicu Transbalkanskog koridora od Bajine Bašte do granice sa BiH i Crnom Gorom.

“Transbalkanski koridor omogućiće ono što je negde i naša vizija, a to je da budemo tranzitni koridor i u energetici, ne samo u saobraćaju”, rekla je Mihajlovićeva.

Pročitajte još:

Šta je EMS dobio kupovinom akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.