BITKOIN POČEO NOVI MESEC BLAGIM RASTOM Mask bez komentara, kripto tržište miruje

Poslušajte vest preko audio fajla

Vrednost najpopularnije svetske kriptovalute – bitkoina, danas nije previše varirala i kretala se u rasponu od 45.000 do 48.400 dolara. Tako je digitalni novčić zabeležio rast od 10 procenata u poslednja 24 sata.

Izgleda da je kripto tržište oprezno ušlo u novi mesec, koji je već tradicionalno loš za digitalne valute, pa tako danas nije bilo aktivnosti velikih kupaca bitkoina. I Ilon Mask je očigledno rešio da se malo odmori od tvitovanja, pa su izostali događaji koji bi uzrokovali značajnije skokove na kripto berzi, bar do 16 časova po srpskom vremenu.


Foto: shutterstock

Podsetimo, prošle nedelje je bitkoin, a sa njim i skoro sve druge digitalne valute, prošao izvesnu korekciju. Prethodnog vikenda dostigao je rekordnu vrednost od 58.000 dolara, što je dvostruko više nego prilikom ulaska u 2021. godinu, ali je cena u petak pala na 44.000 ili 25 odsto manje od rekorda.

U centru pažnje bili su veliki kupci bitkoina, pošto je u poslovnom izveštaju za četvrti kvartal 2020. godine kompanije Square otkriveno da je kupila bitkoine u vrednosti od 170 miliona dolara. To je bio značajan plus i informacija koja je pozitivno uticala na cenu.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen upozorila je da posedovanje bitkoina predstavlja rizik kako za investitore, tako i za građane, i istakla da su važna pitanja o zakonitosti i stabilnosti najveće svetske kriptovalute i dalje otvorena.

Analitičari Goldman Saksa utvrdili su da zlato i bitkoin nisu u koliziji, odnosno da se međusobno “ne kanibalizuju”. Ipak, primećena je vrlo snažna korelacija između bitkoina i neplemenitih metala – bakra, cinka – koji se od oktobra neprestano kreću naviše.

Bitkoin je u protekle dve nedelje vrtoglavo rastao iz dana u dan, pa praktično i iz sata u sat, a jedan od glavnih razloga bilo je uključivanje velikih investitora u kupovinu bitkoina.

Sve je počelo sa kompanijom Tesla koja je kupila bitkoine u vrednosti od 1,5 milijardi dolara, a potom je stigla najava i iz kompanije Apple da bi mogla da krene istim putem.

Nakon što je u nedelju, 21. februara, dostigla maksimalnu vrednost od 58.200 dolara, usledio je pad nakon izjave Ilona Maska da je “cena bitkoina prebrzo otišla tako previsoko”.