Najviše volimo “Nemce”; Da li ćemo ostati bez jeftinih polovnih automobila? VIDEO

Beograd — Na tržištu polovnih automobila cene su porasle za 30 odsto.


Izvor: B92, TV Prva

Foto: Printskrin, TV Prva

Foto: Printskrin, TV Prva

Jedan od razloga su i nove carinske tarife, ali i činjenica da iz inostranstva više neće dolaziti vozila koja ne zadovoljavaju ekološke standarde.

Ko i kako uvozi i kontroliše polovne automobile pitanja su za predsednicu Grupacije uvoznika automobila Privredne Komore Srbije (PKS) Aleksandru Đurđević i Veljka Mihajlovića, koji se javlja sa jednog auto-placa.

“Kada je korona krenula, kretanje robe i vozila je bilo usporeno i neke zemlje su zatvorile granice. Međutim, prethodne godine registrovano je prvi put 156.000 polovnih vozila, što je za 1.000 više nego 2019. godine”, objašnjava Aleksandra Đurđević.

S druge strane, kako objašnjava ona, nova vozila su doživela pad od čak 26 odsto.

Da li je moguće da se na tržištu nađu automobili sa Euro 3 motorom ili njih više nema u ponudi dilera polovnih automobila iz Evrope?

“Nažalost, to čini većinu vozila koja se uvoze. Ako od tih 156.000 kažemo da je nekih 77-78 odsto preko 10 godina starosti, 44 odsto su vozila koja su stara preko 14 godina. Tim vozilima gotovo da ne može više da se uđe u istoriju održavanja. To su vozila kojih se evropske zemlje rešavaju, a ona, nažalost, završavaju u našoj zemlji”, rekla je Đurđević.

Kada je reč o državnoj regulaciji ovog problema, ona ističe da Udruženje uvoznika intenzivno radi na tome.

“Imamo informacije da će se to u nekom najskorijem roku rešiti.”

Koje se marke automobila najčešće uvoze?

Od 10 najpopularnijih vozila – pet su nemačke marke.

“Pošto ptičamo pre svega o najjeftinijim vozilima, tu imamo Folksvagen, Opel, BMW, Audi, Mercedes od “Francuza” Pežo, Reno… Mi dosta verujemo Nemcima, tako da su te marke svakako najpopularnije kod nas”, objašnjava Aleksandra Đurđević.

Veljko Mihajlović kaže da cene polovnih automobila za sada nisu ništa drastično porasle u odnosu na period od pre nekoliko meseci.

A kako će carinske tarife uticati na cene polovnih automobila iz Evrope, pogledajte u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.