Oporavak od pandemije će KATAPULTIRATI CENE SIROVINA Tržište blizu vrhunca “SUPERCIKLUSA”

Poslušajte vest preko audio fajla

Cene mnogih industrijskih materijala su na rekordnim nivoima. “Financial Times” piše da je pre jednu deceniju tržište sirovina – gvožđe, bakar, nafta, pšenica, kukuruz – doseglo vrhunac “superciklusa”, prenosi Biznis.Telegraf.

Razlog za to bila je priprema trgovca sirovinama Glencore za izlazak na Londonsku berzu, vredan 60 milijardi dolara.

Sada se očekuje da bi obuzdavanje pandemije kovid-19, koje ceo svet željno iščekuje, mogao biti poslednji delić makroekonomske slagalice koja će postaviti temelj za skok cena sirovina.


Foto: Shutterstock / RAS Srbija

Takve prognoze su, zapravo, oživele procene o dolasku tzv. “strukturnog tržišta bikova”, s obzirom na snažnu potražnju kineske privrede koja se praktično oporavila od korone. Ali, tu su i ogromni fiskalni podsticaji koje su tokom krize uvodile razvijene zemlje.

– Ako doživimo relativno brzo smirivanje epidemiološke situacije u Indiji, tada će se namestiti makroekonomski okvir kakav nismo videli tokom života – kaže Saad Rahim, glavni ekonomista “Trafigure”-a.

Ipak, za sada je smirivanje virusa u Indiji još daleka priča. Indija je juče registrovala više od 300.000 novozaraženih, 12. dan zaredom. Uprkos veoma teškoj i izazovnoj zdravstvenoj situaciji, cene nekih sirovina su na rekordnim nivoima.

Ono što je posebno pogodilo obično stanovništvo jeste poskupljenje poljoprivrednih sirovina poput žita, suncokretovih semenki, šećerne repe i mleka, a cene kukuruza i soje su trenutno najviše u osam godina. Istovremeno, bakrom – najznačajnijim industrijskim metalom – trguje se na nivou iznad 10.000 dolara po toni, prvi put nakon 2011. godine.


Foto: S Pasalic / RAS Srbija

Ovakvi trendovi će, s druge strane, zasigurno privući investitore kojima su sirovine sada zanimljive, nakon 10 godina na margini. Ključni uzrok “superciklusa” je činjenica da potražnja premašuje ponudu, piše Biznis.Telegraf.

Ulje na vatru dolivaju Kina koja se brzo oporavlja, a i dalje je najveći potrošač sirovina, zatim ubrzani privredni oporavak SAD i Evrope. Izvršni direktor švedske kompanije za preradu drveta “SCA”, Ulf Larson, kaže da ne pamti ovakva dešavanja na tržištu. Prošle nedelje su objavili rast neto dobiti u prvom kvartalu od 66%.

Materijali koji se koriste u proizvodnji električnih vozila i baterija takođe su veoma traženi. Potražnja iz Kine je više nego udvostručila cene litijum-karbonata i litijum-hidroksida tokom 2021, i tako je prekinut trogodišnji trend pada cena. Cene retkih metala koji se koriste u iste svrhe – skočile su 40 odsto.

Treba pomenuti i da su se od početka godine oporavile cene nafte, dosegnuvši stari nivo od 65 dolara za barel. Analitičari “Goldman Sachs”-a očekuju da će nafta dostići 80 dolara za barel tokom drugog kvartala.