Stiže nov trošak za vozače, platforma već spremna

Usluga punjenja električnih automobila na postojećim punjačima u našoj zemlji je besplatna – za sada.


Izvor: B92/Ana Ristović

Ilustracija: Profimedia

Ilustracija: Profimedia

Naime, “Putevi Srbije” su u saradnji sa Ministarstvom građevine, saobraćaja i infrastrukture, inicirali izmene aktuelnog Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara sa ciljem regulisanja korišćenja vozila na električni pogon i uvođenja popusta na putarinu za ova vozila i uputili ovaj predlog nadležnom Ministarstvu finansija.

“Predlog predviđa: uvođenje naknade za korišćenje elektropunjača na javnim putevima pod naplatom, uvođenje okvira za popust za korisnike električnih vozila (do 13 odsto za korisnike električnih vozila od prve do četvrte kategorije, koji koriste uređaj za ENP) i uvođenje pojmova obveznika naknade za korišćenje elektropunjača i visine naknade (visina naknade će se odrediti kroz zakonsku proceduru)”, navode za B92.net u JP “Putevi Srbije”.

Stižu i novi elektropunjači

Do kraja godine ovo preduzeće planira instalaciju još 10 elektropunjača na putevima IA reda.

“U toku je izrada tenderske dokumentacije, koja će biti objavljena na internet prezentaciji JP ‘Putevi Srbije’ i Portalu javnih nabavki, nakon čega će biti sproveden postupak nabavke i instalacije navedenih elektropunjača”, najavljuju.

Podsetimo, trenutno u Srbiji postoji 8 ovakvih punjača.

Godine 2017. instalirano pet, jedan premešten

“U sklopu putne modernizacije u Republici Srbiji, JP ‘Putevi Srbije’ u toku 2017. godine instaliralo je prvih pet punjača za električne automobile. Navedeni punjači su instalirani na strateški ključnim tačkama na autoputevima, odnosno na ulazima u Republiku Srbiju i to na naplatnim stanicama ‘Preševo’, ‘Šid’, ‘Dimitrovgrad’, ‘Subotica’, kao i na centralnoj lokaciji u zemlji, na prostoru bivše naplatne stanice ‘Beograd’ kod Bubanj potoka”, podsećaju.

Takođe, napominju da je potonji – elektropunjač koji se nalazio na platou bivše naplatne stanice “Beograd” kod Bubanj potoka, zbog radova na izgradnji obilaznice oko Beograda, demontiran i isti je instaliran na odmorištu Boljkovci (smer Beograd-Čačak), na autoputu Miloš Veliki, u blizini naplatne stanice Ljig.

“Pomenuti elektropunjači su u trenutku instalacije (2017.godine) predstavljali najmodernije rešenje za punjenje vozila svih svetskih proizvođača. Poseduju tri priključka – dva za brzo DC punjenje i jedan za brzo AC punjenje. Ovakva stanica omogućava brzo napajanje električnih automobila uključujući i vozila naredne generacije. Maksimalna izlazna snaga je 50 kW za DC i 22 kW za AC punjenje”, objašnjavaju u preduzeću.

Ilustracija: McLittle Stock/Shutterstock

Ilustracija: McLittle Stock/Shutterstock

Ove godine stigla tri

“Putevi Srbije” su u januaru ove godine sproveli projekat instalacije tri ultrabrza elektropunjača. Ovi punjači, snage 175 kW, smešteni su na sledećim lokacijama:
• na naplatnoj stanici “Beograd”, smer Niš-Beograd;
• na platou bivše naplatne stanice “Niš” (jedan u smeru ka Beogradu, a drugi u smeru ka Nišu).

“Model punjača snage 175 kW DC, proizvođača ABB je brzi punjač električnih automobila koji omogućava više tipova priključaka kao što su CCS, CHAdeMO. Predviđeno korišćenje ovog punjača je po principu usputnog punjenja što je pogodno za naplatne stanice, odmorišta na autoputevima ili benzinske stanice. Navedeni punjači su predviđeni za rad napolju na temperaturama od -30 do +50 C sa mehaničkom zaštitom od udara i mogućnošću povezivanja na mrežu GSM / 2G /3G modem/ 4G, 10/100 Base-T Ethernet”, navode oni.

Novi elektropunjači odgovaraju svim neophodnim standardima i, kako kažu, pogodni su za trenutnu i sledeću generaciju električnih automobila.

Plaćanje, ali i rezervacija – na klik

Punjači poseduju interfejs koji omogućava povezivanje punjača u sistem/platformu za naplatu korišćenja punjača.

“U ovom trenutku, tri nova ultrabrza punjača su povezana na platformu Charge&Go. Ova platforma posredstvom aplikacije omogućava nadzor i upravljanje nad sistemom punjača, kao i naplatu punjenja (kada se steknu zakonski uslovi). Navedena platforma obezbeđuje vidljivost punjača na svetskim platformama, onlajn uvid korisnika aplikacije u zauzetost punjača, mogućnost rezervacije i naplate punjenja, kao i mnoge druge pogodnosti (mogućnost uređivanja cena punjenja i slično)”, kažu nam u ovom preduzeću.

U toku je postupak integracije postojećih 5 punjača na istu platformu, čime bi se dobila mrežu punjača na javnim putevima, objedinjena u jednu korisničku aplikaciju.

“Važno je istaći da su svi instalirani elektropunjači vidljivu na vodećim svetskim aplikacijama poput Plug&Share, Virta, ChargePoint, ali i na Google mapama”, ističu naši sagovornici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.