OD DINARA 20! Da ste prošle godine kupili ovo za 100 evra koje ste dobili od države, sada biste imali pravo malo BOGATSTVO

Poslušajte vest preko audio fajla

Svaki dan, sa više strana, možemo da pročitamo koliko “divljaju” cene najpopularnijih kriptovaluta, ali malo ko u domaćoj javnosti u svojoj glavi ima i o kolikim skokovima je zapravo reč.

Da ste prošle godine, recimo, 100 evra koje ste u maju dobili od države tada uložili u bitkoin, danas bi na svom računu imali oko 600 evra, tačnije 570 evra. Da ste se ipak opredelili za ethereum danas bi se “smeškali” cifri od oko 2.000 evra. Dakle, za godinu dana, vaš imetak bio bi uvećan 20 puta!


Foto: Profimedia

Ipak, ne treba smetnuti s’ uma da su ethereum i bitkoin samo vrh ledenog brega i da se na tržištu kriptovaluta trguje sa preko 5000 različitih varijanti digitalnog novca, i da se na istom tom tržištu kriju kriptovalute za koje javnost još uvek nije čula, ili ako je čula jako malo zna.

Takve su valute Dodžkoin, Čejnlink, Kardano, Ripl i Stelar, ali i mnoge druge.

Kako su se kriptovalute kotirale pre godinu dana?

Najpopularnija kriptovaluta na svetu je prošle godine u ovo vreme vredela oko 9.750 dolara i rast je tek počinjao. Sa druge strane, ethereumom se trgovalo po ceni nešto višoj od 200 dolara.

Manje poznate kriptovalute i to iz današnje perspektive, a kamoli iz perspektive od pre godinu dana kada je retko ko mario za digitalni novac, su vredele drastično manje.

Čejnlinkom se prošlog maja trgovalo po ceni od 3.77 dolara, Kardano je vredeo oko 0.0047 dolara, Stelar se cenio oko 0.052 dolara, a od skoro popularni Dodžkoin je vredeo petinu jednog centa tj. oko 0.002 dolara.

Koliko one vrede sad?

Bitkoinom se, prema podacima sajta coindesk.com, danas trguje po ceni od 55.894 dolara, dakle on je uvećao svoju vrednost za 5.7 puta. Cena jednog ethereum danas iznosi oko 4.050 dolara, što znači da mu je cena skočila neverovatnih 20 puta.

Koliko god da su suludo visoki skokovi cena bitkoina i ethereuma, neke alternative najpopularnijem digitalnom novcu su skočile još više.


Foto: shutterstock

Čejnlinkova vrednost danas iznosi 47.27 dolara po novčiću, dakle vrednost je porasla 12.5 puta, Stelar je svoju vrednost uvećao 13 puta, i danas vredi oko 0.6787 dolara. Kardano danas vredi 1.67 dolara, što znači da mu je vrednost uvećana za više od 35 puta.

Dodžkoin, koji je u žižu javnosti ušao nakon što ga je Ilon Mask više puta pomenuo na svom Tviter nalogu, je prava zvezda “kripto neba”. On je za godinu dana skočio čak 192 puta, i sada vredi oko pola dolara!

Kolika bi bila zarada?

Uzmimo za primer da ste se prošle godine, nakon što vam je uručena državna pomoć u iznosu od 100 evra, odlučili da taj novac uložite i to baš u kriptovalute.

Da ste uložili u btikoin, na svom računu biste danas gledali oko 570 dolara. Da ste odabrali ethereum smeškali bi ste se cifri od 2000 evra, što je sasvim dovoljno novca da ne morate da se obazirete pri odabiru destinacije za letovanje.


Foto: Sascha Steinbach / EPA;

Čejnlink bi vam u proteklih godinu dana zaradio oko 1150 evra, ili ti jedan vrhunski pametni telefon ( 1250 evra koliko bi investicija danas vredela, minus inicjalnih 100 evra). Slično bi vam doneo i Stelar tj. oko 1200 evra profita. Ulaganjem u Kardano, danas biste na računu imali oko 3.500 evra, dovoljno novca da kupite solidan polovan automobil.

Investiranjem 100 evra u Dodžkoin biste zaradili pravo malo bogatstvo od oko 19.200 evra, koliko košta jedna garsonjera u širem centru Beograda.

Koliko ljudi trguje kriptovalutama u Srbiji?

Procena je da je bitkoinom u Srbiji pre godinu dana trgovalo nekoliko hiljada ljudi, a pre nekoliko meseci oko 8.000, koliko je Srba trgovalo i akcijama na inostranim berzama. Danas investiciona javnost barata brojkom od desetak hiljada.

Trgovina kriptovautama istovremeno je intenzivirama u celom regionu. Komšije iz Bosne i Hercegovine su počele masovno da se interesuju za kriptovalute, pa je u 2020. zabeležen rast od 130 odsto, u odnosu na 2019, a rast je nastavljen i ove godine.


Foto: Mitar Mitrović / RAS Srbija

Još više se bitkoinom trguje u Sloveniji i u Hrvatskoj, zemljama koje su među prvima u regionu uredile svoja tržišta kapitala. Slovenija je jedna od zemalja koje ne oporezuju pojedince na kapitalne dobitke od bitkoina i drugih kriptovaluta.