U PENZIJU SA 68 GODINA Zbog nove generacije bejbi-bumera nemački sistem pred ozbiljnim je problemima


Foto: Andrija Vukelić / RAS Srbija

Poslušajte vest preko audio fajla

Zbog golemih troškova u sanaciji pandemije, ali i zbog odlaska u penziju generacije bejbi-bumera, rođenih krajem pedesetih i početkom šezdesetih, Nemačkoj već od 2025- godine preti „šokantni porast problema u finansiranju zakonski određene penzije“, kaže se u analizi stručnjaka koji savetuju nemačku Vladu.

I upravo zbog toga, savetnici Ministarstva privrede predlažu da se granica za odlazak u penziju u Nemačkoj sa 67 podigne na 68 godina. Imajući u vidu da se bliže izbori, i sam ministar odbacio je takvu ideju, piše Dojče Vele.

Ne samo da je sve manje mladih, nego i životna dob stanovnika ove zemlje postaje sve duža i zato „starosna granica odlaska u penziju dugoročno više neće moći da se odvaja od očekivanog životnog veka.“ Iluzija je da se mogu izbeći „veća penziona davanja i niže penzije“, inače država mora računati na „snažno povećanje subvencija penzionog osiguranja iz državnog budžeta“.

Ako valja zadržati odnos udela života provedenog u radu i udela provedenog u penziji, onda bi oni koji danas rade, a u penziju idu 2042. ili kasnije – morali da rade do navršenih 68 godina. Inače će sve više novca odlaziti za penzije i sve manje ć ga biti na primer za obrazovanje, infrastrukturu i zaštitu klime. Penzije će „potkopati kapacitet našeg socijalnog sistema“, kaže predsednik savetničkog veća nemačkog Ministarstva ekonomije Klaus M. Šmit, navodi između ostalog Dojče Vele.

Pročitajte i kad Srbi po svetu idu u penziju i kakva su pravila u Austriji, Kanadi, Americi, Nemačkoj…