Kakao je ove nedelje na robnim berzama u Londonu i Njujorku dostigao cenu od 10.000 dolara po toni, što je najviše u istoriji, a rekordno poskupljenje bi moglo da utiče i na cene čokolade.
U Zapadnoj Africi, ključnoj oblasti proizvodnje kakaoa, je zabeležena treća uzastopna loša žetva, prenosi Gardijan.
Gana i Obala Slonovače, zemlje koje zajedno proizvode više od polovine globalnog roda kakaoa, su pogođene ekstremnim meterološkim prilikama koje su dodatno pojačane klimatskom krizom i fenomenom El Ninjo.
Situacija je dodatno pogoršana zbog bolesti useva kod zapadoafričkih uzgajivača i nedovoljnog ulaganja u stare plantaže.
Proizvođači čokolade imaju probleme sa snabdevanjem, a mnogi upozoravaju da će morati da podignu cene svojih proizvoda ili da smanje pakovanje.
Portparol kompanije Nestle je najavio da će možda podići cene svojih proizvoda pošto je kakao danas tri puta skuplji nego što je bio pre godinu dana.
Kakao je, zajedno sa kafom, čajem i bananama, jedna od osnovnih namirnica za domaćinstvo koja je ugrožena globalnim zagrevanjem.
Istraživači se trude da pronađu divlje sorte koje su otpornije na toplotu i sušu i sposobne da izdrže ekstremnije uslove.