Комеморативна свечаност на острву Видо – обележена годишњица искрцавања српске војске

четвртак, 26.09.2024,  20:00 -> 19:56

Извор: РТС

Аутор: Бранислав Прокић

Државном комеморативном свечаношћу обележена је 108 годишњица искрцавања српске војске на Крф и Видо. Делегација Србије положила је венце у Маузолеју на острву Видо, крај Морнаричког крста и у “Плаву гробницу”.

Полагањем венаца у “Плаву гробницу” и церемонијом на острву Видо обележано је 108 година од искрцавања српске војске на Крф и јонска острова. Од 150.000 ратника евакуисаних након албанске голготе, више од 10.000 хиљада се са Крфа никада није вратило у отаџбину.

“Зато је наш боравак овде више од посете и обиласка историјских знаменитости. Ово је наше ходочашће, тачка сусрета мита и стварности. Уз молитве за покој душе у Господу уснулим српским ратницима, ми се у знак захвалности Богу молимо и за добробит наше грчке браће, чији су прадедови нашим прадедовима братство показали у одсутном тренутку“, поручио је министар одбране Братислав Гашић.

Осим маузолеја на Виду, на острву Крф је на дестине спомен-обелeжja умрлим српским ратницима, а једно од њих је борцима Дринске дивизије, које се налази на земљишту, која је 1916. поклонио Срби пастир Јанис Јанулис из села Агиос Матеос.

“Драго нам је да смо потомци нашег славног прадеда Јанулиса и желимо да цео свет личи на нашег деду, на нашег поносног прадеду који је толико тога учинио и за српски народ, али и за грчки народ, да се цео свет угледа на његову доброту”, навела је Маргарита Јанулис, унука Јаниса Јанулиса

Делегација Владе Србије прати удружења ветерана, потомака и поштовалаца одбрамбених ратова Србије, а ту се и питомци Криминалистичко-полицијског универзитета и Војне академије.

“Пре свега, велика ми је час и довољство што сам овде присутан. Све ово у нама буди неку посебну емоцију која нам даје ветер у леђа и додатну мотивацију за даљи рад и даљи напредак у каријери“, каже Немања Јаковљевић, студент Академије Војске Србије

Обележавање јубилеја наставиће се у Солуну, на српском гробљу Зајтинлика.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com