Израел одбацио позив савезника на примирје са Хезболахом; Абас представио план за послератну Газу

петак, 27.09.2024,  05:50 -> 10:52

Извор: РТС

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Сукоб Израела и Хамаса – 357. дан. У ваздушном нападу израелских снага јутрос убијено је девет особа из исте породице, међу којима четворо деце, у пограничном граду Шеба на југу Либана Најмање један мушкарац рањен је у ракетном нападу на Тиберијаду. Терористичка група Хезболах преузела је одговорност за ракетни напад и наводи да је изведен као реакција на израелске нападе на либанске градове и цивиле.

Девет особа убијено у израелском нападу на јужни Либан, има и деце; Хезболах преузео одговорност за испаљене ракете на Тиберијаду Девет особа убијено у израелском нападу на јужни Либан, има и деце; Хезболах преузео одговорност за испаљене ракете на Тиберијаду

Најмање један мушкарац рањен је у ракетном нападу на Тиберијаду.

Терористичка група Хезболах преузела је одговорност за ракетни напад и наводи да је изведен као реакција на израелске нападе на либанске градове и цивиле.

(Тimes of Israel)

Опширније Краће

У ваздушном нападу израелских снага јутрос убијено је девет особа из исте породице, међу којима четворо деце, у пограничном граду Шеба на југу Либана, јавља Ројтерс позивајући се на градоначелника Шебе Мохамада Саба.

Израелска војска за сада није преузела одговорност за тај напад, наводи Тајмс оф Израел.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Амерички државни секретар Ентони Блинкен пренео је Израелу да ће даља ескалација сукоба који укључује Либан само отежати околност да се цивили врате кућама, са обе стране границе, саопштио је Стејт департмент.

Израел је у четвртак одбацио позиве на прекид ватре са милитантном групом Хезболах, преноси Ројтерс.

Упркос ставу Израела, САД и Француска предложиле су хитно 21-дневно примирје и рекле да су преговори настављени, укључујуц́и и оне који су одржани на маргинама заседања Генералне скупштине УН у Њујорку.

“Секретар је разговарао о важности постизања споразума о 21-дневном прекиду ватре преко границе између Израела и Либана. Он је нагласио да ће даља ескалација сукоба само отежати тај циљ, повратка цивила”, наводи се у саопштењу Стејт департмента који се односи на разговоре између Блинкена и израелског министра за стратешка питања Рона Дермера.

У саопштењу је такође додато да је Блинкен разговарао о напорима да се постигне прекид ватре у Појасу Газе и око тога шта Израел треба да предузме како би побољшао испоруку хуманитарне помоћи у енклави.

Амерички председник Џо Бајден 31. маја је изнео предлог о прекиду ватре за Газу у три фазе, али је споразум наишао на препреке, углавном због захтева Израела да остане у Гази.

(Танјуг, Reuters)

Опширније Краће

Бараж од 10 ракета испаљен из Либана на Хаифу, активирајући сирене у приморском граду и предграђима на северу земље, наводи ИДФ.

Неке од ракета су пресретнуте, док су друге погодиле отворена подручја, наводи војска.

Извештаји кажу да је најмање једна ракета пала у море поред Хаифе.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Израелска противваздушна одбрана пресрела је балистичку ракету испаљену из Јемена, саопштила је израелска војска (ИДФ) након што су сирене јутрос активиране у Тел Авиву и широм централног дела земље.

ИДФ је саопштио да је систем противваздушне одбране дугог домета “Ероу” (Arrow) оборио ракету “ван граница земље” и да су упозорења активирана због забринутости да ће гелери пасти близу цивила, преноси Тајмс оф Израел.

Није било извештаја о директним ударима гелера и нико није повређен, иако је хитна служба саопштила да је 17-годишња девојка задобила лакше повреде након што ју је ударио аутомобил који је нагло скренуо када се догодио напад.

Хитна служба је такође додала да је 17 особа лакше повређено на путу до склоништа.

Нико није преузео одговорност за напад, иако је јеменска милитантна група Хути навела да ће војни портпарол дати саопштење у наредним сатима.

Званичник Хута је наговестио да је напад био одмазда за јучерашњи израелски ваздушни напад у којем је убијен високи лидер Хезболаха Мохамед Срур, чију је смрт група и потврдила непосредно пре него што су се огласиле сирене у Израелу.

Израелска војска, која је Срура описала као команданта дронова Хезболаха, навела је да је он био Хезболахов аташе у Јемену.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Број погинулих у интензивним ваздушним нападима Израела на јужни и источни Либан од понедељка достигао је 558.

Тензије између Либана и Израела приморале су на десетине хиљада становника Либана да напусте своје домове. Либанска влада је најавила мере за смештај 27.000 расељених лица и обуставу образовних активности до краја недеље због рација.

Реаговале су Сједињене Америчке Државе, Француска и још неколико савезника. Позвали су на хитан 21-дневни прекид ватре између Израела и Хезболаха, истовремено изражавајући подршку прекиду ватре у Гази.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху одбацио је ту могућност.

За то време, израелска војска извела је нови талас напада на Појас Газе и Либан. На мети ИДФ-а у палестинској енклави био је избеглички камп Џабалија. Погинуло је најмање 14 Палестинаца, а на десетине је повређено.

ИДФ тврди да су се у школи у Гази крили Хамасови оперативци, те да је мета напада на Бејрут био шеф ваздушних снага Хезболаха.

У знак одмазде за смрт команданта Мухамеда Хусеина Сароура, Хезболах је испалио више од 100 ракета на Израел, неке од њих су пресретнуте, док су неке погодиле Бирију, у близини Сафеда.

Палестински председник Махмуд Абас изложио је визију од 12 тачака за послератну Газу.

САД шаље Израелу 8,7 милијарди долара помоћи.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com