Martinović: Objavljen javni konkurs za sredstva za kontrolu plodnosti, komasaciju i navodnjavanje

Martinović je to rekao na sednici Skupštine Srbije odgovarajući poslaniku stranke Srbija centar Slobodana Ilića koji je rekao da je Srbija poslednja u Evropi po navodnjavanju.

poljoprivreda, njiva, zemlja, navodnjavanje, 11

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede objavilo je Konkurs za raspodelu sredstava za izvođenje radova na zaštiti, uređenju i korišćenju poljoprivrednog zemljišta u 2024. godini.

Kako se navodi, sredstva su namenjena za kontrolu plodnosti obradivog poljoprivrednog zemljišta, komasaciju i za nabavku nove opreme za navodnjavanje.

Za realizaciju radova na kontroli plodnosti obradivog poljoprivrednog zemljišta kao meri zaštite poljoprivrednog zemljišta, u budžetu Srbije obezbeđeno je ukupno četiri miliona dinara.

Sredstva za ove namene se odobravaju u visini učešća do 100 odsto bez uračunatog poreza na dodatu vrednost (PDV) po jednom prosečnom uzorku zemljišta, a u iznosu do 2.000 dinara za najviše 10 uzoraka zemljišta po katastrkoj parceli kod zakupca ili korisnika poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini i u iznosu do 20.000 dinara bez uračunatog PDV za tu katastarsku parcelu.

U tekstu konkursa je navedeno i da je za realizaciju investicionih i geodetsko-tehničkih radova u postupku uređenja poljoprivrednog zemljišta komasacijom, kao i za izradu programa komasacije u republičkom budžetu obezbeđeno ukupno oko 95,225 miliona dinara i finansira se do 70 odsto vrednosti radova bez PDV.

Prijave za ova dva konkursa se podnose zaključno sa 31. oktobrom 2024.

Za realizaciju nabavke opreme za navodnjavanje u budžetu Srbije obezbeđeno je 104,82 miliona dinara, a finansira se do 60 odsto vrednosti nabavke bez uračunatog PDV, odnosno do 70 odsto bez PDV-a za područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi.

Minimalni predviđeni iznos za nabavku ove opreme je 40.000 dinara, a maksimalni tri miliona dinara.

Sva oprema koja je predmet ostvarivanja prava na sredstva mora da bude u funkciji navodnjavanja parcela prijavljenih na obrascu prijave i to u tekućoj godini.

Podnosilac prijave pravo na sredstva može da ostvari ako za predmetno investiciono ulaganje ne koristi i neće koristiti podsticaje, subvencije i donacije po drugom osnovu i kod drugih organa i institucija.

U konkursu je navedeno i da pravo na korišćenje sredstava za nabavku nove opreme za navodnjavanje i to za opremu nabavljenu u 2024. može da ostvari fizičko lice, naučnoistraživačka organizacija, obrazovna ustanova, privredno društvo, preduzetnik i zemljoradnička zadruga.

Prijave za nabavku opreme za navodnjavanje se podnose zaključno sa 4. oktobrom.

Tekst celog konkursa objavljen je na sajtu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, odnosno na stranici Uprave za poljoprivredno zemljište www.upz.minpolj.gov.rs, kao i na oglasnoj tabli Uprave, Gračanička 8, Beograd.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com