ИДФ: Убијен још један командант Хезболаха Набил Каук; Иран поручује да акције јеврејске државе неће проћи без одговора

недеља, 29.09.2024,  05:50 -> 11:54

Извор: РТС

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Сукоб Израела и Хамаса – 359. дан. У нападу на Бејрут убијен још један командант Хезболаха Набил Каук, саопштио је ИДФ. Једанаест људи убијено је у јутрошњем израелском ваздушном нападу на североисточни Либан. После убиства вође Хезболаха Саједа Хасана Насралаха, Иран обећава даљу подршку у борби против Израела.

ИДФ: Убијен још један командант Хезболаха Набил Каук; Иран поручује да акције јеврејске државе неће проћи без одговора ИДФ: Убијен још један командант Хезболаха Набил Каук; Иран поручује да акције јеврејске државе неће проћи без одговора

Либански министар информисања Зијад Макари рекао је на седници кабинета да се улажу дипломатски напори како би се постигло примирје са Израелом.

“Сигурно је да либанска влада жели примирје и сви знају да је израелски премијер Бењамин Нетањаху отишао у Њујорк на основу претпоставке о примирју, али је донета одлука о убиству (лидера Хезболаха Хасана) Насралаха”, рекао је Макари.

Према његовим речима, то не значи да премијер Нетањаху посустаје у својој намери, али ситуација није лака, пренео је Ројтерс.

Убиство лидера Хезболаха, Хасана Насралаха, у ваздушним нападима израелске војске, које је Хезболах јуче потврдио, појачало је тензије између Либана и Израела након вишемесечног сукоба дуж заједничке границе.

Опширније Краће

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да је још један високи званичник Хезболаха, командант Набил Каук, убијен у синоћном ваздушном нападу на Бејрут. Каук је убијен у удару борбених авиона у предграђу Дахијех, познатом упоришту Хезболаха, наводи Тајмс оф Израел.

Он је био командант Хезболахове “превентивне безбедносне јединице” и високи члан Централног савета те либанске групе, наводи се у саопштењу ИДФ-а.

Каук је био близак са руководством Хезболаха и био је “директно умешан у организовање терористичких напада на државу Израел и њене грађане, укључујући нападе протеклих дана”, додаје се у саопштењу израелске војске. Како се објашњава, Каук се придружио Хезболаху 80-их година и био је заменик вође, а касније и вођа огранка те групе у јужном Либану.

Био је и члан Извршног савета, као и заменик председника тог тела Хезболаха. Хезболах за сада није потврдио Каукову смрт, али присталице те групе од јуче већ објављују поруке у којима оплакују његову смрт, наводи Ројтерс.

Неколико високих заповедника Хезболаха убијено је у израелским ваздушним нападима протеклих недеља, укључујући главног лидера Хасана Насралаха.

(Times of Israel)

Опширније Краће

У јутрошњем израелском ваздушном нападу на североисточни Либан убијено је 11 људи, пренели су локални медији. Овај напад је изведен дан након што је либанска милитантна група Хезболах потврдила смрт дугогодишњег лидера те групе Хасана Насралаха у израелском нападу на Бејрут.

Према подацима Уједињених нација број расељених због израелских напада на јужни Либан се више него удвостручио и сада је већи од 211.000, пренео је АП.

Хезболах и Израел скоро свакодневно размењују ватру преко израелско-либанске границе још од избијања сукоба између Израела и Хамаса након упада палестинске милитантне групе у Израел 7. октобра 2023. године Више од 700 људи је убијено у Либану од 23. септембра када је Израел интензивирао ваздушне ударе широм те земље присиљавајуц́и десетине хиљада људи да напусте своје домове у јужном Либану, у источној долини Бека и у јужном предграђу Бејрута познатом као Дахиа.

Египатски председник Абдел Фатах ел Сиси, један од посредника између Израела и Хамаса, упозорио је данас да израелске војне операције на палестинским територијама и у Либану гурају регион до ивице рата и позвао је на међународну акцију.

(АП, Танјуг)

Опширније Краће

Председник иранског парламента Мохамад Бакер Калибаф изјавио је да ће и након ликвидације вође Хезболаха Саједа Хасана Насралаха, милитантне групе наставити да се супротстављају Израелу уз помоћ Техерана, пренели су ирански државни медији.

Савез познат као Осовина отпора, који се градио деценијама уз иранску подршку, укључује палестинску групу Хамас, Хезболах у Либану, Хуте из Јемена и разне оружане шиитске групе у Ираку и Сирији, подсећа Ројтерс.

Израел је саопштио да је Насралах убијен у петак у ваздушном нападу на Хезболахову главну базу у јужним предграђима Беирута, а Хезболах је потврдио да је лидер те групе убијен, али није прецизирано како.

“Нећемо оклевати да идемо до било којег нивоа како бисмо помогли отпору”, рекао је Калибаф и упозорио Сједињене Америчке Државе да су “саучесници у свим злочинима” и да морају прихватити последице.

Осврнувши се на ликвидацију Насралаха, ирански министар спољних послова Абас Аракчи рекао је да Израел “неће мировати” и поручио да акције јеврејске државе неће проћи без одговора.

Опширније Краће

Кина се противи било каквом кршењу суверенитета Либана, саопштило је данас на свом сајту кинеско министарство спољних послова, након што су израелске ваздухопловне снаге напале Бејрут и ликвидирале лидера милитантне групе Хезболах Хасана Насралаха.

Насралахова смрт се сматра озбиљним ударцем за про-ирански Хезболах који је под све тежим нападима Израела, преноси Ројтерс.

Кина је позивала све стране, а посебно Израел, да одмах смире ситуацију и спрече ширење сукоба изван контроле, навело је кинеско министарство спољних послова на свом вебсајту.

“Кина се противи и осуђује све акције које штете недужним цивилима и противи се било којем потезу који погоршава сукоб”, наводи се у саопштењу министарства у Пекингу.

Опширније Краће

Током протекле ноћи израелски борбени авиони погодили су више десетина циљева милитантне про-иранске групе Хезболах у Либану, саопштила је израелска војска (ИДФ).

Циљеви који су погођени су укључивали лансере ракета усмерених ка Израелу и зграде које користи Хезболах, укључујући складишта оружја, наводи се у саопштењу ИДФ, преноси Тајмс оф Израел.

ИДФ је такође објавио неколико снимака напада израелске ратне авијације. Пројектил испаљен из Либана погодио је синоћ Западну обалу и изазвао пожаре, саопштила је раније израелска војска, пренео је Ројтерс.

Синоћ су се огласиле и сирене за ваздушни напад на периферији Јерусалима и на Западној обали, али, како наводи британска агенција, још увек није познато да ли има жртава.

Последњи израелски напади на положаје Хезболаха у Либану уследили су после јучерашњег убиства вође те либанске милитантне групе Саједа Хасана Насралаха, који је ликвидиран у израелском нападу на командни центар Хезболаха у јужном предграђу Бејрута.

(Times of Israel, Reuters)

Опширније Краће

Након што ј Хезболах потврдио да је у израелским ваздушним нападима на Бејрут убијен њихов вођа Сајед Хасан Насралах, који је водио групу 32 године, пажња се померила на избор његовог наследника.

Као могући нови лидер Хезболаха спомиње се Хашем Сафи ел Дин, Насралахов рођак, којег је амерички Стејт департмент 2017. године прогласио терористом.

Као начелник извршног већа, Хашем Сафи ел Дин надгледа политичке послове Хезболаха и такође је у Савету за џихад, који управља војним операцијама групе.

Његов син је ожењен ћерком бившег команданта иранских снага Кудс, Касема Сулејманија, који је убијен 2020. у нападу америчких дронова у Багдаду.

Јеменски Хути и Хамас, изразили су жаљење због смрти вође Хезболаха и поручили да ће наставити да пружају подршку тој групи.

Огласио се и ирански верски лидер ајатолах Али Хамнеи и поручио да су све снаге отпора на Блиском истоку на страни Хезболаха. Он је после вести о ликвидацији Насралаха пребачен на безбедно место.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху, са друге стране, поручио је да Израел неће “стати док Хезболах не буде уништен”.

За то време, Израелска војска извела је нови талас ваздушних удара на јужна предграђа Бејрута након напада на командни центар покрета Хезболах. Погинуо је ирански генерал Абас Нилфорушан и високи члан “обавештајне мреже” Хезболаха Хасан Халил Јасин.

Хути и Хезболах су у знак одмазде испалили око 90 ракета на централни Израел.

Амерички председник Џозеф Бајден изјавио је да је убиство лидера либанске групе Хезболаха Хасана Насралаха “мера правде за његове многобројне жртве” и да Сједињене Америчке Државе у потпуности подржавају право Израела да се брани од Ирана, државе која подржава групу. 

Истовремено, Израелска војска наставља са акцијама у Појасу Газе. У последња 24 часа убијена су 52 Палестинца, од 7. октобра 41.586.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com