Руска ПВО уништила 125 украјинских дронова; Кина: Против смо доливања уља на ватру

недеља, 29.09.2024,  05:58 -> 08:06

Извор: РТС

Рат у Украјини – 949. дан. Руска противваздушна одбрана је током протекле ноћи пресрела и уништила 125 украјинских беспилотних летелица изнад седам региона Руске Федерације и изнад Азовског мора. Володимир Зеленски каже да сви треба да обрате пажњу на то где Русија врши нападе. Украјински председник је рекао да се Руси боре са болницама и цивилним објектима и додао да само сила може натерати Русију на мир. Кинески министар спољних послова Ванг Ји истиче да кинеска влада игра конструктивну улогу у тренутној ситуацији и да је посредник између Украјине и Русије, активно промовишући идеју мировних преговора.

Руска ПВО уништила 125 украјинских дронова; Кина: Против смо доливања уља на ватру Руска ПВО уништила 125 украјинских дронова; Кина: Против смо доливања уља на ватру

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да је прилагођавање руске државне политике у области нуклеарног одвраћања постало неопходно због ескалације напетости у близини граница Руске Федерације и учешћа нуклеарних сила у сукобу око Украјине на страни режима у Кијеву.

“Очигледно је да начин на који се развијала међународна ситуација, начин на који је ескалирала тензија око наших граница, начин на који су нуклеарне силе почеле да учествују у сукобу око Украјине на страни Украјине, начин на који је војна инфраструктура НАТО напредовала ка нашим границама, све је то допринело да се изврше неопходна прилагођавања како нуклеарне доктрине, тако и основа државне политике у области нуклеарног одвраћања”, рекао је Песков, преноси РИА Новости.

Према његовим речима, развој глобалне ситуације захтевао је редефинисање нових услова што значи да ће релевантни документи који дефинишу околности под којима Москва може користити нуклеарно оружје бити ускоро ажурирани.

Председник Русије Владимир Путин упозорио је Запад у среду да би, према предложеним изменама доктрине, Русија могла користити нуклеарно оружје ако буде погођена конвенционалним ракетама и да би сваки напад на своју територију који подржава нека нуклеарна сила, сматрала заједничким нападом.

(Танјуг, РИА Новости)

Опширније Краће

Руска противваздушна одбрана је током протекле ноћи пресрела и уништила 125 украјинских беспилотних летелица изнад седам региона Руске Федерације и изнад Азовског мора, саопштило је руско министарство одбране (МО).

“Током протекле ноћи, украјинске снаге су покушале да изведу терористички напад помоћу беспилотне летелице на циљеве на територији Руске Федерације.

Дежурни ПВО системи су уништили и пресрели 125 украјинских беспилотних летелица”, наводи се у поруци руског МО, преноси агенција РИА Новости.

Према подацима министарства, 67 беспилотних летелица је уништено над територијом Волгоградске области , 17 изнад Белгородске области, 17 изнад Вороњешке, 18 изнад Ростовске области, по једна над територијама Брјанске и Курске области и Краснодара, а три изнад Азовског мора.

(РИА Новости, Танјуг)

Опширније Краће

Украјинске оружане снаге су напале јутрос област Запорожја навођеним ваздушним пројектилима циљајући стамбене зграде, објавио је данас на свом Телеграм каналу Иван Федоров, шеф украјинске Запорошке области.

“Избило је неколико пожара. Делимично је уништена једна стамбена зграда”, саопштио је Федоров на Телеграму, преноси агенција Укринформ и додаје да је рањено петоро људи.

Укринформ наводи да су се у Запорожју чуле две серије експлозија након напада руских снага. Украјински званичници су саопштили раније да су руске снаге јуче извршиле два узастопна напада на медицински центар у граду Суми, на североистоку Украјине, северно од Запорожја у којима је погинуло шест особа, пренео је раније Ројтерс.

Украјински министар унутрашњих послова Ихор Клименко објавио је на свом Телеграм каналу да је у првом нападу убијена једна особа и оштећен плафон на неколико спратова болнице.

Према речима Клименка, док је трајала евакуација пацијената и особља дошло је до новог руског напада у којем је погинуло још пет особа, наводи британска агенција. Регионална администрација саопштила је да су у нападу на Суми употребљени дронови.

(Укринформ)

Опширније Краће

Генералштаб Украјине саопштава да је покровски правац поново најактивнији на фронту, али да руска војска интензивно напада и у правцу Времива, Лимана и Курахова.

Председник Украјине Володимир Зеленски саопштио је да је током посете САД одржао скоро тридесет састанака зарад јачања позиције Украјине.

“Сви у свету који причају о овом рату треба да обрате пажњу на то где Русија удара. Они се боре са болницама, цивилним објектима, животима људи. Само сила може натерати Русију на мир. Мир кроз силу је једини прави пут”, поручио је Зеленски.

Изјаве званичника Западних земаља о припремама за рат са Русијом Кремљ види као званичан став тих земаља, изјавио је портпарол руског председника Дмитриј Песков.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров упозорио је Запад на опасност од покушаја да се “бори до победе са нуклеарном силом”, описујући умешаност других страних сила у Украјини као “самоубилачку ескападу”.

Кинески министар спољних послова Ванг Ји изјавио је да се Пекинг противи доливању уља на ватру украјинске кризе и даљем ширењу војног сукоба.

Швајцарска подржава “мировну иницијативу” Кине и Бразила за окончање рата, упркос томе што се не помиње Повеља УН и не помиње се директно територијални интегритет Украјине, изјавио је портпарол Министарства спољних послова Швајцарске Николас Бидо.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com