Ako primate ovu penziju, pazite: Ostaćete bez novca ako ne pošaljete potvrdu do 16. avgusta

Biznis Moj novčanik

Ako primate ovu penziju, pazite: Ostaćete bez novca ako ne pošaljete potvrdu do 16. avgusta

Svako ko živi u inostranstvu i prima penziju iz Nemačke ne samo da jednom godišnje dobije poštu od penzijskog osiguravajućeg društva s obaveštenjem o usklađivanju penzije, nego pismo često sadrži i važnu potvrdu koju ne treba zanemariti.

Foto: Siniša Pašalić / Ringier

Takozvanu potvrdu o životu “Lebensbescheinigung” moraju svake godine da prilože mnogi penzioneri čija se penzija isplaćuje u inostranstvu. To je dokaz da ste živi i obrađuje se putem penzijske službe Deutsche Post AG.

Blic preporučuje

Otprilike 400.000 državljana Srbije dobija novac iz Nemačke.

Šta treba da se uradi?

  • Ispunite potvrdu
  • Uzmite potvrdu službenog tela
  • Pošaljite nazad originalne obrasce
  • Ako ste izgubili obrazac, možete preuzeti potvrdu

Moguća digitalna potvrda “Lebensbescheinigung”

Nemačko penzijsko osiguranje želi da izbegne isplate nakon smrti. Važno je da primatelji provere sve podatke na potvrdi. Ako je potrebno, greške treba ispraviti i potpisati dokument, piše Feniks magazin.

Osim toga, potrebna je službena potvrda koju možete dobiti, na primer, od lokalnih vlasti, banaka ili nemačkih predstavništava u inostranstvu. Pogođeni potom potvrdu šalju nazad.

Za to postoje predviđeni rokovi, na primer za 2024. to je 16. avgust. Ako ne bude odgovora do sredine oktobra, isplata penzija prestaje od kraja novembra. Ako se potvrda o životu ne dokaže do kraja aprila sledeće godine, penzijski zavod će trajno obustaviti isplatu.

Slanje dokumenata e-poštom ili faksom nije dopušteno. Alternativno, možete pružiti dokaz digitalno. Za to je potreban pametni telefon koji možete koristiti za fotografiranje QR koda na pismu koje ste dobili. Identifikacija se zatim odvija putem aplikacije PostIdent.

(Fenix Magazin)

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com