Ako se spremate za penziju ovo morate da znate: Poslodavac mora da vam isplati otpremninu, a evo i koliko

Ukoliko dobijete otkaz ili spremate za penziju potrebno je da znate par stvari koje se tiču otpremnine i njene isplate. Za ovakve situacije postoje vidovi obeštećenja gde je poslodavac dužan da isplati zaposlenom otpremninu. Zakon o radu predviđa dva slučaja u kojima radnik mora biti isplaćen.

Isplata

Foto: Vesna Lalić / Ringier

Isplata

Ono što je prvo, jeste da kada radnik odlazi u penziju, kao i zbog odlaska u penziju u kalendarskoj godini u kojoj je otvoren stečajni postupak, ako je pravo na penziju ostvario pre proglašenog stečaja. Ovo pravo se ostvaruje bez obzira koja je penzija u pitanju da li je to starosna, invalidska, privremena starosna ili porodična.

Blic preporučuje

Iznos otpremnine

Iznos otpremnine zavisi od osnova po kom se isplaćuje. Kada je reč o odllasku penziju, zakon je predvideo da se zaposlenom isplaćuje iznos od najmanje dve prosečne zarade u Srbiji.

Ipak, zakonodavac ostavlja poslodavcu diskreciono pravo da svojim opštim aktom (kolektivni ugovor ili pravilnik o radu) propiše isplatu otpremnine u većem iznosu od zakonom propisanog minimuma.

Novčanik

Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija

Novčanik

Minimalan iznos

Minimalni iznos otpremnine koji se može isplatiti po ovom osnovu ne može biti niži od zbira trećine zarade zaposlenog za svaku navršenu godinu rada kod poslodavca kod koga ostvaruje pravo na naknadu. Pod zaradom se podrazumeva prosečna zarada zaposlenog isplaćena za poslednja tri meseca koja prethode onom u kojem se isplaćuje otpremnina. Kada se ona obračunava, u mesečnu platu ulaze i nagrade, bonusi, kao i druga primanja po osnovu radnog odnosa.

Posle toga se jedna trećina ovako utvrđenog iznosa pomnoži sa brojem celih godina koje je zaposleni proveo na radu kod poslodavca i tako se dobija minimalni iznos otpremnine. U obračun ulaze samo pune godine rada, tako na primer, ukoliko je neko proveo dve godine i deset meseci, za obračunavanje iznosa otpremnine releventne su samo dve godine.

Novac se isplaćuje i kada je iz opravdanih tehnoloških, ekonomskih ili organizacionih promena kod poslodavca prestala potreba za određenim poslom ili je došlo do smanjenja obima posla, pa se zaposlenom prekida radni odnos. U tom slučaju situacija u pogledu momenta isplate otpremnine nešto drugačija, s obzirom na to da zakon propisuje da je poslodavac dužan da otpremninu isplati pre otkaza ugovora o radu.

(Kurir.rs)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com