Aleksić: Danas stupa na snagu Uredba o energetski zaštićenom kupcu

Naglasio je da su Uredbom unapređeni kriterijumi za sticanje statusa energetski zaštićenog kupca, tako da će ubuduće znatno više građana ostvarivati popust na struju, gas i toplotnu energiju.

elektricna, energija, struja

Aleksić je u izjavi za RTS objasnio da su kriterijumi za sticanje statusa energetski zaštićenog kupca materijalni položaj porodica, odnosno mesečni prihodi članova domaćinstva, imovinsko stanje, zatim da u tu kategoriju spadaju građani koji imaju neka socijalna primanja ili dečije dodatke i građani koji imaju teško zdravstveno stanje.

Dodao je da je uvedena novina da i seoska domaćinstva mogu steći takav status po istim kriterijumima.

Aleksić je naglasio da su za sprovođenje ove Uredbe planirane četiri milijarde dinara, tri puta više novca u budžetu nego ranije, kako bi što više građana moglo da bude energetski zaštićeno.

Naveo je primer tročlane porodice koja je do sada prosečno plaćala račun za električnu energiju 4.700 dinara, koja, ako dobije status energetski zaštićenog kupca, može da dobije popust od 1.565 dinara na taj račun.

Pomoćnik ministra energetike je naveo i primer prava na popust na račun za grejanje rekavši da jednočlano domaćinstvo koje živi u stanu od 33 kvadratna metra ima pravo na 60 odsto popusta na toplotnu energiju, odnosno ako prosečno sada plaća 3.940 dinara, sa popustom će imati umanjenje od 2.300 dinara.

Aleksić je istakao da je procedura za prijavu veoma jednostavna i da se zahtevi u elektronskoj formi nalaze na internet stranama Ministarstva i opština, dodavši kako će opštine takođe štampati prijave.

On je rekao da je prošle godine 68.129 građana iskoristilo pravo na umanjenje računa za električnu energiju, a da se sada procenjuje kako će 191.000 domaćinstava imati pravo na popust.

Napomenuo je da je država i građanima koji ne ispunjavaju kriterijume, a štede energiju, omogućila da dobiju popuste od 15 do 30 odsto.

“Milion i po domaćinstava je dobilo mogućnost da ima popust od 15 do 30 odsto, a polovina od toga je dobila pun popust od 30 posto”, naglasio je Aleksić.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com