Amazon će uložiti više od MILIJARDU EVRA u evropski vozni park

Američki online trgovac Amazon saopštio je u ponedeljak da će uložiti više od milijardu evra u narednih pet godina u električne kombije, kamione i čvorišta sa niskim emisijama štetnih gasova širom Evrope, ubrzavajući svoj plan da postigne neto nultu vrednost ugljenika.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: Mark Lennihan / Tanjug/AP

Kompanija je previzirala da je ulaganje usmereno i na podsticanje inovacija u transportnoj industriji i podsticanje veće javne infrastrukture za punjenje električnih vozila (EV).

Blic preporučuje

Online trgovac je dodao da će ova investicija pomoći njenom voznom parku električnih kombija u Evropi da se više nego utrostruči sa 3.000 vozila na više od 10.000 do 2025. godine.

Kompanija nije navela koliki je postotak njene evropske flote dostave danas električna, ali je rekla da je tih 3.000 kombija sa nultom emisijom isporučilo preko 100 miliona paketa 2021. godine.

Amazon je rekao da se takođe nada da će u narednim godinama kupiti više od 1.500 električnih teških teretnih vozila – koji se koriste za pošiljke “srednje milje” do čvorišta za pakovanje.

Iako su se brojne velike logističke kompanije – uključujući kompanije za dostavu paketa United Parcel Service Inc i FedEx – obavezale na kupovinu velikog broja električnih kombija i kamiona s nultim emisijama, i dalje ih nema mnogo dostupnih za kupovinu.

Brojni startupi se utrkuju da dovedu električne kombije ili kamione na tržište i suočavaju se sa sve većom konkurencijom tradicionalnih proizvođača kao što su General Motors i Ford.

Najveća Amazonova narudžba električnih kombija je 100.000 vozila od Rivian Automotive-a, do 2025. godine.

Kompanija je rekla da će pored električnih vozila investirati u hiljade punjača širom Evrope, kao i u udvostručenje svoje evropske mreže čvorišta “mikro mobilnosti” u više od 20 gradova.

Amazon je koristio ta centralno locirana čvorišta za pokretanje novih metoda isporuke, uključujući električne teretne bicikle ili pešačke isporuke kako bi smanjio štetni uticaj na životnu sredinu. Kompanija planira da postigne nultu neto emisiju do 2040. godine.

(Rojters)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com