AMERIČKA PRIVREDNA KOMORA U SRBIJI: Nadzor nad softverskom piraterijom pojačan od oktobra

Američka privredna komora u Srbiji (“AmCham”) saopštila je da pruža podršku tržišnoj inspekciji i pravosudnim organima u Srbiji i nadležnim organima u regionu, u cilju unapređenja kontrole legalnosti softvera. Kako je navedeno, pojačan je nadzor nad softverskom piraterijom od početka oktobra.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: shutterstock

“AmCham” navodi da je izmenama i dopunama Zakona o posebnim ovlašćenjima, a radi efikasne zaštite prava intelektualne svojine, nadležnost za kontrolu legalnosti softvera dodeljena Tržišnoj inspekciji koja je od početka oktobra preuzela ovaj nadzor od Poreske uprave.

Blic preporučuje

Američka privredna komora dodaje da sprovodi seriju obuka i edukativnih radionica posvećenih unapređenju kapaciteta državnih organa da efikasnije štite prava intelektualne svojine kada su u pitanju softveri.

Treninzi su namenjeni predstavnicima inspekcijskih, pravosudnih i drugih nadležnih organa iz država regiona – Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Severne Makedonije i Srbije, a u čijoj su nadležnosti kontrola i procesuiranje softverske piraterije.

Savremeni kanali komunikacija i internet predstavljaju poseban izazov za zaštitu intelektualnih prava svojine.

Poslednje nezavisne studije koje su na našem tržištu rađene pokazuju da je nelegalna prodaja softvera u Srbiji 2017. godine zauzimala 66 odsto tržišta, a procene govore da ovaj procenat nije značajno smanjen, pogotovo tokom i nakon kovid pandemije kada je nivo upotrebe neadekvatno licenciranog softvera snažno porastao.

“Istraživanja kompanije IDC pokazuju da jedan od tri nelegalno kupljena prava korišćenja softvera nose ozbiljan bezbednosti rizik u vidu malvera koji ozbiljno ugrožava bezbednost računara i mreža na koje su oni povezani. Zato je, pored činjenice da je neovlašćena upotreba softvera nelegalna i da je predmet nadzora nadležnih organa, važno znati gde i kako kupovati softver, posebno online”, rekla je zamenica izvršnog direktora “AmCham” Amalija Pavić.

Navodi da “AmCham” već četvrti put u poslednjih 15 godina vrši obuke nadležnih organa u Srbiji sa ciljem unapređenja efikasnosti nadzora nad legalnošću softvera i drago nam je da vlasnici prava intelektualne svojine u ovom domenu mogu da podele najbolje svetske prakse i najnovije trendove.

“Verujemo da ćemo time podići efikasnost nadležnih organa u Srbiji, ali i u regionu”, dodala je Pavić.

Načelnica odeljenja za kontrolu prometa, sprečavanje nelojalne konkurencije i zaštitu potrošača iz Sektora tržišne inspekcije Mirjana Damjanović je rekla da se dobijanjem novih nadležnosti od početka oktobra, koje podrazumevaju i utvrđivanje da li postoji povreda prava na računarske programe (softver) i baze podataka, zaokružuju nadležnosti koje se tiču inspekcijskog nadzora u oblasti zaštite prava intelektualne svojine.

(Tanjug)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com