Amerika ukidao deo zabrana za kompaniju Huawei

Amerika priprema veliki zaokret kada je u pitanju odnos sa Kinom a deo te strategije je upravo objavljena vest da će Amerika revidirati planove za prenos važnih tehnologija sankcionisanim kineskim kompanijama. Među njima je, nama najinteresantniji Huawei, koji bi mogao da potpadne pod odluku da se ublaže sankcija koje je SAD još 2019. uvela i ovoj kompanijai.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Huawei P50 Pocket

Foto: Đorđe Kojadinović / RAS Srbija

Huawei P50 Pocket

Ministarstvo trgovine SAD odlučilo je da pokrene “nove standarde” koji bi čak i sankcionisanim kompanijama omogućili pristup tehnologijama proizvedenim u SAD. Ukoliko one prihvate te standarde, mogu da nastave da posluju, ali u isto vreme veliku korist dobijaju američke dfirme koje više neće morati da traže dozvolu da sarađuju sa Huawei i drugim kompanijama sa “zabranjene” liste.

Oni nisu, prenosi Blumberg, jasno definisali kakvi su to standardi, već je objašnjeno da će različito važitii za svaku pojedinačnu kompaniju.

Inače, sve je počelo pre skoro tri godine kada je Huawei uključen na listu entiteta za zabranu pristupa američkim tehnologijama ili prodaju Huawei tehnologije i uređaja na američkom tržištu, jer “predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost SAD zbog veza sa kineskom državom”. Huawei je to oštro negirao a Amerikanci sa druge strane nikada nisu ni pokazali ni jedan konkretan dokaz. Ali su odlučili da uskrate kompaniji Huawei mogućnost korišćenja Google Mobile Services (GMS), ali i čipove za mobilne telefone.

Koje tehnologije su tačno u pitanju, za sada nije saopšteno. Ali, svako kompanija Huawei nije sedela skrštenih ruku prethodnih godina pa su tako samostalno razvili svoj operativni sistem kao i svoju galeriju aplikacija u kojima se mogu naći gotovo sve aplikacije koje su inače dostupne za Android i iOS. Mnogi komentarišu da je potez Amerike da uopšte uvede sankcije naneo ogromnu štetu obema stranama, ali i da nova odluka pokazuje da su shvatili da previše gube prekidom ove saradnje.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com