Aranđelovac postao prepoznatljiv po kolačima i tortama

Slatki zalogaji, kremasti i hrskavi, sa različitim kombinacijama čokolade i voća poslastice su kojima je teško odoleti. Za zaposlene u “Slatkom srcu”, prvoj većoj kompaniji u Aranđelovcu, predstavljaju svakodnevicu a količine kolača i torti koje dnevno proizvedu su san svakog pravog ljubitelja dezerta.

kolači

“Negde otprilike ukupno od tri do četiri tone slatkih proizvoda dnevno se napravi, to je negde oko 1.200 torti, oko tonu i dve stotine kolača, što je negde oko pet do šest hiljada kolača u komadu”, Nikola Tasić, komercijalni direktor kompanije “Slatko srce”.

Male zanatske radnje nastale dvehiljaditih postale su ozbiljne kompanije, a mnoge žene iz nekadašnje jake tekstilne proizvodnje u Aranđelovcu našle su posao u industriji kolača i torti.

“Krenuli smo kao mala porodična proizvodnja. Sada imamo 140 zaposlenih, a u vreme kada smo počinjali bilo nas je samo troje radnika”, objašnjava Slobodan Stanić- vlasnik firme “Stanić company”.

“Količine su jako velike, automatizovali smo jedan veći deo proizvodnje, a jedan deo smo ostavili da ide ručno jer prosto bez ručnog rada nema ni kvaliteta”, smatra Anđelija Šekularac, direktorka proizvodnje firme “Stanić company”.

Kada krene sezona slava tada ima i najviše posla. Tradicionalni kolači, među njima i vanilica koja se danas može naći u čak sedam različitih ukusa, i dalje drže primat na tržištu.

“Tako smo sasvim slučajno dali naziv firme ali se ispostavilo da je to naš najprodavaniji proizvod kao i najprepoznatljiviji. Po vanilici smo postali poznati na tržištu. Ona je i proglašena, pre par godina, za najbolji srpski kolač u svetu tako da je i meni ona najdraža”, ističe Nenad Jakovljević, vlasnik firme “Vanilica”.

Razvoj industrije kolača i torti doveo je i do promena na tržištu rada u Aranđelovcu.

“Upisali smo 2015. godine prvo odeljenje poslastičara i naši učenici obavljaju praksu i blok nastavu u preduzećima koja se bave proizvodnjom kolača”, kaže Zorica Ćirković, direktorka Ekonomsko-ugostiteljske škole “Slobodan Minić”.

“Dobar deo svojih sirovina nabavljaju od proizvođača u okolini tako da praktično za svoj posao vezuju i veliki broj individualnih poljoprivrednika. Rađene su neke uporedne analize i u odnosu na broj stanovnika sasvim sigurno se u Aranđelovcu proizvodi najviše kolača na teritoriji Srbije”, navodi Ljubomir Dragojlović, rukovodilac odeljenja za privredu i društvene delatnosti opštine Aranđelovac.

Danas se torte i kolači iz Aranđelovca mogu naći i u evropskim prodavnicama i kanadskom tržištu a ova slatka industrija se sve više razvija prateći svetske trendove proizvodn

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com