Austrija traži podršku: “To je neodgovorno i nerazumno”

Beč — Austrija traži podršku drugih država članica Evropske unije protiveći se da se investicije u gas i nuklearnu energiju označava kao “zelene”.

Izvor: Index

Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

To je rekla je austrijska ministarka za zaštitu životne sredine.

Beč je u petak ispunio obećanje da će podneti tužbu protiv toga što je EU uključio te energetske izvore na popis “zelenih” investicija.

Ministarka: Smatram to neodgovornim i nerazumnim

Luksemburg je već iskazao podršku Austriji, a mogli bi da ga slede i drugi, rekla je ministarka Leonore Gevesler novinarima ne imenujući te zemlje.

“Smatram to neodgovornim i nerazumnim”, rekla je, govoreći o odluci EU. “Razgovaramo s drugim vladama EU koje bi nam se mogle pridružiti kao strane koje nas podržavaju u tom postupku”.

U pitanju je tzv. EU taksonomija, pravila koja definišu koja ulaganja mogu biti označena kao “zelena” kako bi se investitori usmerilo u takve projekte i doprineli ostvarenju evropskih klimatskih ciljeva, prenosi Index.

“Obmanjujuće je vezati zelenu vrpcu oko gasa za proizvodnju struje”

Gevesler je rekla da je pogrešno označavati gas, fosilno gorivo, kao “zelenu” energetsku investiciju i da to šteti kredibilitetu taksonomije.

“Vezivati zelenu vrpcu oko plina koji zagađuje okolinu za proizvodnju struje je obmanjujuće”, navela je.
Rekla je takođe da bojazni za sudbinu ukrajinske nuklearke Zaporožje, koju su okupirali Rusi, naglašavaju rizike nuklearne energije.

EK predložila zakon kojem bi ulaganja u gas i nuklearke bila označena kao zelena

Evropska komisija je u februaru predložila zakon koji bi dodao gas i nuklearke u EU pravila omogućujući investitorima da označavaju ulaganja u njih kao “zelena”. Predlog je bio blokiran više od godinu dana zbog jakog lobiranja vlada i industrija.

Sve dok ga Evropski parlament nije napokon usvojio u julu, razotkrio je duboke podele između država članica u pogledu borbe protiv klimatskih promena.

Aktivisti za zaštitu životne sredine, uključujući Grinpis, pokrenuli su privatne tužbe zbog tih pravila tvrdeći da krše klimatske zakone EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com