Austrijske kompanije PESIMISTIČNE OKO EKONOMSKIH IZGLEDA u regionu

Više od polovine, ili 54 odsto austrijskih kompanija aktivnih u srednjoj i istočnoj Evropi (CEE), predviđa da će se ekonomska klima u zemljama u kojima imaju poslovanje pogoršati u sledećih dvanaest meseci, a samo 11 odsto predviđa poboljšanje, prema istraživanje Advantage Austria, državne agencije za unapređenje trgovine.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: shutterstock

Tokom proteklih 12 meseci čak 49 odsto ispitanika utvrdilo je pogoršanje ekonomske klime i uslova ekonomije u zemlji u kojoj imaju sedište svojih firmi, pokazalo je istraživanje Global Business Barometer 2023 objavljeno ove nedelje.

Blic preporučuje

Kompanije su bile najoptimističnije u pogledu regulatornih i tržišnih uslova u digitalizaciji i infrastrukturi, s udelima od 60 odsto odnosno 50 odsto koji predviđaju vrlo dobre ili prilično dobre uslove. Nasuprot tome, pogledi na dostupnost kvalifikovane radne snage i cene sirovina dobili su pretežno negativne ocene.

Istraživanje je predstavilo nalaze 1.797 kompanija aktivnih u 51 zemlji Evrope, Severne i Južne Amerike i Azije, s regijom CEE koja pokriva austrijske podružnice koje posluju u Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj, Bugarskoj, Hrvatskoj, Rumuniji, Bosni, Severnoj Makedoniji, i Srbije.

(See Biz)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com