AVIO INDUSTRIJA U SRBIJI UHVATILA ZALET Stigle dve važne investicije: U planu i osnivanje istraživačkih i razvojnih centara

Na nebu avioindustrije Srbije zasijale su dve značajne investicije, koje bi našu zemlju mogle visoko da pozicioniraju kada je reč o ovoj oblasti.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: Anthony Upton / Tanjug/AP

Naime, nemačka kompanija MTU Aero Engines u Novoj Pazovi otvorila je fabriku za popravku delova motora za avione, dok je kompanija Israel Aerospace Industries (IAI) u Beogradu otvorila pogon za prenamenu putničkih aviona u teretne i to prvi u istočnoj Evropi.

Blic preporučuje

– Važno je napomenuti da donošenju odluka o ulasku u ovako velike investicije, prethode detaljne i sveobuhvatne višegodišnje analize investitora. Već činjenica da je Srbija odabrana ispred drugih potencijalnih država širom sveta kao lokacija za investiranje, pokazuje značaj naših komparativnih prednosti, a one se pre svega ogledaju u kvalitetnom ljudskom resursu koji je sposoban da odgovori na savremene zahteve u visokotehnološkim oblastima avioindustrije – kaže za eKapiju prof. dr Aleksandar Simonović sa Mašinskog fakulteta u Beogradu.

Ističe da je novootvoreni pogon za popravke komponenti aviomotora u Novoj Pazovi od izuzetnog značaja.

– Zajedničkim naporima i ulaganjima Republike Srbije i kompanije MTU Aero Engines otvoriće se 400 novih radnih mesta u visokotehnološkom sektoru avioindustrije. Ovim pogonom MTU Aero Engines će svoje trenutne remontne kapacitete podići za oko 25%, ali i povećati broj zaposlenih za 4%. Republika Srbija i Nova Pazova dobiće nova radna mesta na kojima će primanja biti značajno iznad republičkog i lokalnog proseka. Sa druge strane, dugoročno gledano, od izuzetne je važnosti što će se na ovaj način stvoriti jasna profesionalna perspektiva velikom broju mladih stručnjaka u avioindustriji u Srbiji koji bi inače svoju budućnost gradili u inostranstvu – kaže naš sagovornik.

Kada je reč o izraelskom ulaganju, na pitanje zbog čega se kompanije odlučuju za investicije u prenamenu putničkih aviona, Simonović kaže da je novonastali trend “pre svega odgovor na direktne zahteve tržišta, odnosno reakcija kompanija na poremećaje izazvane u aviotransportu COVID pandemijom”:

– S tim u vezi, aviokompanije se, u cilju zadovoljavanja povećane potrebe za transportom tereta, nalaze pred izborom da li da se odluče za zakup ili kupovinu novih aviona ili da se opredele za polovne putničke, gde je potrebno izvršiti konverziju. Kompanije se po prirodi stvari opredeljuju, u ovom slučaju, za brže dostupno, ali i finansijski gledano povoljnije rešenje.

Sagovornik navodi i da se potencijali Srbije mogu oceniti kao vrlo ohrabrujući.

– Imajući u vidu kvalitet stručnog kadra koji se školuje u okviru obrazovnog sistema Republike Srbije, bogatu tradiciju vazduhoplovstva i pratećih institucija ali i sagledavajući trenutno stanje i postojeće kapacitete, naši potencijali se mogu oceniti kao vrlo ohrabrujući. Dokaz da je to tačno su upravo skorašnje investicije i dolazak kompanija vezanih za različite segmente vazduhoplovne industrije – ističe.

Kaže i da će “razvoj vazduhoplovstva i aerokosmotehnike nastaviti da prati nastojanja i ciljeve daljeg razvoja društva, tehnike i nauke, kako u svetu tako i u Srbiji”:

– Imajući u vidu prepoznat značaj novih investicija u oblasti vazduhoplovstva i napore koji se ulažu od strane institucija Republike Srbije, za očekivati je da se nastavi sa investicijama u ovom smeru. U nastupajućem periodu, oslanjajući se na dosadašnja iskustva velikih investitora, neće biti iznenađenje ukoliko se priroda investiranja podigne na još viši nivo. Već postoje velika interesovanja za ulaganja u osnivanje istraživačkih i razvojnih centara, start-up kompanija te tehnoloških parkova vezanih za avioindustriju.

(Ekapija)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com