Avio-saobraćaj gotovo dostigao rezultate iz rekordne 2019.… …

Većina evropskih aerodroma je ostvarila saobraćaj kakav je bio zabeležen rekordne 2019. godine.

Prema najnovijim podacima Međunarodnog saveta aerodroma (ACI) u julu je putnički saobraćaj u Evropi stigao na 97 odsto nivoa pre pandemije. Prema istom izvoru, u poređenju sa julom 2022. godine zabeležen je i rast putničkog saobraćaja od 12,8 odsto.

Aerodromi koji su premašili nivoe pre pandemije su oni na Islandu, Hrvatskoj, Grčkoj, Portugalu, Luksemburgu, Poljskoj, Malti, Kipru, Italiji, Španiji i Irskoj.

Sa druge strane aerodromi u Finskoj, Sloveniji, Bugarskoj, Nemačkoj i Švedskoj i dalje poprilično zaostaju za rezultatima koje su ostvarivali pre 2019. godine.

Ostale vazdušne luke u Evropi su uglavnom premašili te rekordne predpandemijske razultate, a svuda se beleži rast broja putnika, što pokazuje da se turizam generalno oporavio.

Podaci Međunarodnog saveta aerodroma pokazuju da je aerdrom „Hitrou” uspeo da zadrži svoju poziciju najprometnijeg u Evropi, sa samo blagim padom od 1,2 odsto, približavajući se potpunom oporavku. U isto vreme, Istanbul je doživeo rast od 16,5 odsto, nadmašivši nivo putnika pre pandemije i obezbedivši drugo mesto. Značajan broj putnika je smanjen na aerodromima u Parizu, Frankfurtu i Amsterdamu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com