Azerbejdžanski gas preplaćen četiri puta? “Narod ovo mora da zna”

Bivši bugarski ministar energetike Nikolaj Pavlov optužio je bivšeg bugarskog premijera Kirila Petkova da je kriv za velike gubitke u snabdevanju gasom.

Izvor: Novosti

Foto: Depositphotos/marpalusz

Foto: Depositphotos/marpalusz

“Narod mora da zna da su dve trećine gasa koje su oni dobili od Azerbejdžanaca, dobili po ceni koja je četiri puta veća! Preplatili su 178 miliona dolara!”, rekao je Pavlov koji je i bivši izvršni direktor Bulgargasa.

Pred zasedanje parlamenta, Petkov je oštro kritikovao Pavlova za njegove akcije u kompaniji Bulgargas i optužio ga da štiti interese Gasproma.

U januaru ove godine, Pavlov je dobio otkaz jer je, po rečima Petkova, odbio da Bugarskoj obezbedi maksimalne isporuke gasa iz Azerbejdžana, koji je mnogo jeftiniji od ruskog.

Tadašnji premijer je izjavio da za poslednjih nekoliko meseci, odnosno nakon što je Bugarska odbila da plati ruski gas u rubljama, posrednici, preko kojih je vlada Petkova kupovala gas, su uspeli da uzmu stotine miliona leva od bugarskih potrošača.

Bivši direktor Bulgargasa je dodao da poslednjih meseci kompanija ima velike gubitke, a dugovi su joj viši od 500 miliona evra. On je podsetio da je Petkov obećao da će završiti izgradnju interkonektora sa Grčkom do početka juna i da će početi da isporučuje azerbejdžanski gas u punom obimu po ranije dogovorenoj nižoj ceni. Međutim, gasovod je počeo da se koristi 1. oktobra.

Gasprom je krajem aprila obavestio bugarsku stranu o prekidu isporuka zbog odbijanja Sofije da plati po novoj šemi. Nekadašnji bugarski premijer Kiril Petkov je odluku Rusije nazvao ucenom i rekao da je vlada odavno bila spremna za takav scenario.

Petkov je posle obustave isporuka uspeo da se dogovori sa jednom američkom kompanijom o isporuci dva tankera tečnog prirodnog gasa za jun, a krajem jula za još sedam, iako je zbog nedostatka slobodnih terminala nova Vlada mogla da obezbedi samo jedan. Azerbejdžan isporučuje Bugarskoj jednu trećinu potrebne količine gasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com