Azijske berze PRATE PAD Wall Streeta

NA azijskim su berzama danas cene deonica pale, kao i na Wall Streetu dan pre, jer ulagači ne žele riskirati uoči izveštaja o inflaciji u SAD-u, koje bi moglo uticati na odluke američkog Feda. MSCI indeks azijsko-pacifičkih deonica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,7 posto.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: Tanjug/AP

Pritom je japanski Nikkei indeks oslabio 1 posto, dok su cene deonica u Australiji, Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu pale između 0,5 i 2,1 posto. Azijske berze prate jučerašnji pad Wall Streeta. Nakon tri dana rasta, Dow Jones skliznuo je 1,95 posto, dok je S&P 500 potonuo 2,1, a Nasdaq indeks 2,5 posto.

Posledica je to neizvesne trke za američki Kongres. Konačni rezultati još nisu poznati, no zasad je jasno da su demokrati dobili više, a republikanci manje mesta nego što se očekivalo, pa je izostao ‘crveni talas’ republikanaca, nazvan tako prema boji njihove stranke.

Tržište se nadalo da će republikanci osvojiti većinu u Zastupničkom domu, ali i u Senatu jer bi kontrola nad samo jednim domom Kongresa dala republikancima moć da zaustave zakonodavni program predsednika Joe Bidena, što bi u nekim segmentima odgovaralo tržištu kapitala.

Pobeda demokrata izazvala bi, pak, bojazni o dodatnoj regulaciji tehnološkog sektora, povećanju poreza i povećanoj proračunskoj potrošnji, što bi moglo dodatno ojačati inflacijske pritiske.

“Mnogi na tržištu nadali su se ‘crvenom talasu’. Mislim da smo u jedinstvenoj situaciji u kojoj bi veća pobeda republikanaca bila bolja za tržište. Barem bi u nekim sektorima, kao što su obrambeni i energetski, cene deonica znatnije porasle”, objašnjava Jay Hatfield, direktor u kompaniji Infrastructure Capital Management.

U fokusu inflacija u SAD-u

Ulagači su oprezni i zbog toga što će u četvrtak biti objavljen izveštaj o inflaciji u SAD-u u oktobru, koje bi moglo pokazati ima li prostora za usporavanje tempa povećanja kamata. Analitičari u anketi Reutersa očekuju blago popuštanje inflacijskih pritisaka.

Početkom nedelje tržište je raslo zahvaljujući nadi ulagača da će američka centralna banka usporiti tempo povećanja kamatnih stopa. Nakon što je prošloe nedelje Fed već četvrtu sednicu zaredom povećao ključne kamate za agresivnih 0,75 postotnih bodova, analitičari su podeljeni oko toga hoće li Fed u decembru kamate ponovno povećati za 0,75 ili blažih 0,50 postotnih bodova.

Budu li podaci o inflaciji veći od očekivanja, za očekivati je daljnje agresivno povećanje kamata, a time i klizanje tržišta. Osim toga, berze su pod pritiskom jer su splasnule nade u ublažavanje restriktivnih mera protiv covid virusa u Kini, s obzirom da broj zaraženih raste. Uz to, svi poslednji podaci ukazuju na dalje usporavanje rasta druge po veličini svetske ekonomije.

(Hina/Index)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com