BAKAR JE IZDRŽAO TEŠKU 2022. SADA OČEKUJE UZLET CENE “Goldman Saks” izneo nove prognoze

Bakar koji se tradicionalno smatra vodećim pokazateljem ekonomskog prosperiteta – iznenađujuće nije imao tešku godinu. Ali analitičari očekuju ponovno oživljavanje u idućoj godini, iako su globalni izgledi i dalje vrlo neizvesni.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

bakar berza kombo RAS Shutterstock

Foto: Shutterstock / RAS Srbija

bakar berza kombo RAS Shutterstock

Neke od najvećih banaka na “Volstrita” poslednjih sedmica su sugerisale da će kombinacija kratkoročnog nedovoljnog snabdevanja i dugoročne potražnje povezane s energetskom tranzicijom gurnuti crveni metal prema gore.

Blic preporučuje

Pritisak naniže u 2022. delimično je proizašao iz stalnih tržišnih očekivanja za infleksiju viška na tržištu metala, podsaknuto iščekivanjem usporene potražnje usred usporavanja globalnog rasta i ubrzanja rudarskih aktivnosti, napisali su stratezi “Goldman Saksa” u belešci prošle sedmice, piše “CNBC”.

Međutim, to se nije ostvarilo, a Goldman je istakao da je tržište katoda ostalo u “jasnom deficitu (GS procena 210kt u odnosu na 131kt ranije), s globalnim vidljivim zalihama koje su pale na najniži nivo u 14 godina”, strateg za metale Nick Snowdown rekao je.

– Jednako važno, višak koji smo prethodno očekivali za 2023. (169kt suficit) takođe je sada nestao u našoj poslednjoj iteraciji bilance (GSe 178kt deficit) – dodao je.

Foto: Shutterstock / RAS Srbija

Metal — koji se koristi u mnogim sektorima — takođe je izdržao tešku 2022. godinu zbog strože monetarne politike SAD-a, energetske krize koja je proizašla iz rata u Ukrajini i kineske kombinacije strogih karantena zbog Covid-19 i slabog tržišta nekretnina. Cene bakra na LME-u dosegle su vrhunac od preko 10.600 dolara po toni u martu ove godine.

Bude li kinesko ublažavanje njenih ograničenja bez Covida napredovalo dalje prema ponovnom otvaranju privrede, verojatno će doći do obnavljanja zaliha, veruje “Goldman”.

– Ako bi Kina vratila svoj omer zaliha bakra i potrošnje na nivoe pre 2020., to bi značilo čak 500kt povećanja fizičke potražnje – rekao je Snowdown.

Tromesečnim fjučersima bakra na Londonskoj burzi metala trgovalo se po 8.543 dolara u ponedeljak ujutro u Europi, nakon što su u novembru objavile najjači mjesec od aprila 2021. zbog nade u povećanje potražnje ako Kina ublaži svoju politiku nulte epidemije Covida.

Goldman je prošle sedmice povisio svoju 12-mesečnu prognozu na 11.000 dolara po toni sa 9.000 dolara po toni i unapredio svoju prognozu prosečne cene na 9.750 dolara po toni za 2023. i 12.000 dolara po toni 2024. godine.

Robni stratezi “Bank of Americe” veruju da bi bakar mogao porasti na 12 000 dolara po toni u drugom tromesečju 2023, s obzirom na prave okolnosti. Takav scenario zahtevao bi zaokret od strane američke središnje banke prema manje agresivnom stezanju monetarne politike, ograničavanje rasta američkog dolara i da potražnja ostane podržana kako se planirana energetska tranzicija ubrzava.

(Izvor: SEEbiz)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com