Banke koje finansiraju Maskovo preuzimanje Twittera SUOČAVAJU SE SA OGROMNIM GUBICIMA

Zaokret Ilona Maska oko kupovine Twittera nije mogao doći u gore vreme za banke koje finansiraju veliki deo posla od 44 milijarde dolara i mogle bi se suočiti sa značajnim gubicima.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: Carina Johansen / EPA;

Kao i u svakoj velikoj akviziciji, banke bi tražile da prodaju dug kako bi ga skinule iza svojih knjiga. Ali, kako javlja Rojters, investitori su izgubili apetit za rizičnijim dugovima kao što su krediti sa zaduženjem, zastrašeni brzim povećanjem kamatnih stopa širom sveta, strahom od recesije i nestabilnosti tržišta uzrokovanih ruskom invazijom na Ukrajinu.

Blic preporučuje

Dok će Mask osigurati veći deo od 44 milijarde dolara prodajom svog udela u svojoj kompaniji za prouzvodnju električnih vozila Tesla i oslanjanjem na vlasničko finansiranje od strane velikih investitora, velike banke su se obavezale da daju velikih 12,5 milijardi dolara.

Među njima su Morgan Stanley, Bank of America Corp i Barclays Plc.

Mitsubishi UFJ Financial Group Inc, BNP Paribas SA, Mizuho Financial Group Inc i Societe Generale SA su takođe dio ove grupe finansijera.

Konstatujući druge nedavne velike gubitke banaka u finansiranju uz pomoć zaduženja, više od 10 bankara i analitičara industrije reklo je Reutersu da su izgledi loši za banke koje pokušavaju prodati dug.

Paket dugova na Twitteru sastoji se od 6,5 milijardi dolara u kreditima sa leveridžom, 3 milijarde dolara u osiguranim obveznicama i još 3 milijarde dolara u neobezbeđenim obveznicama.

“Banke su priterane uz zid – nemaju drugog izbora osim da finansiraju posao”, rekao je analitičar Wedbush Securities, Dan Ives.

U drugom tromesečju američke banke su počele da smanjuju izloženost svojih kredita sa zaduženjem, jer su se izgledi za sklapanje poslova pogoršali povećanjem kamatnih stopa. Banke će sledeće sedmice početi da izveštavaju o zaradi u trećem kvartalu.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com