Bankrot nakon 85 godina rada: Poznati proizvođač igračaka napravio rezove

Tekst objavljen: 18.09.2023 16:00        

Proizvođač igračaka Haba iz Bad Rodaha iz nemačke savezne zemlje Bavarske sredinom jula je napravio rezove i otpustio deo radnika

Bankrot nakon 85 godina rada: Poznati proizvođač igračaka napravio rezove

Sada, dva meseca kasnije, kompanija iz okruga Koburg pokrenula je samoupravni stečajni postupak. Kako je kompanija objavila u utorak, ovaj korak je bio neizbežan, pišu nemački mediji.

Sud u Koburgu odobrio je zahtev Habe za otvaranje stečaja u samoupravnom postupku i odredio formiranje privremene samouprave, prenosi Fenix magazin.

“Apsolutni udarac za region”

U prvoj reakciji na bankrot Habe, upravnik okruga Koburg, Sebastjan Strobel (CSU), govorio je o “apsolutnom udarcu za region”.

U kasnijoj izjavi, Strobel je takođe naglasio kako je Haba u istoriji svoje kompanije dovoljno često dokazivala kako može da prevlada izazove i promene i da krene u dobru budućnost. – Jedno je jasno: redovno se događa da kompanija izađe jača iz procesa samoupravljanja, rekao je.

Međutim, proizvođač igračaka, koji kaže da zapošljava 2.000 ljudi u Gornjoj Franačkoj, bio je optimističan.

Prema rečima iz kompanije Haba, samouprava znači “priliku za potpuno novi početak”.

Samoupravljanje omogućava i dugoročno postavljanje porodičnog posla na čvrste finansijske temelje nakon ekonomskih turbulencija proteklih nedelja i meseci, navodi se u saopštenju.

Kako objašnjavaju nemački mediji, u slučaju samoupravne insolventnosti, kompanija može nastaviti da deluje sama.

Samoupravna nesolventnost u koju kreće Haba omogućava pogođenom menadžmentu restrukturiranje i održavanje svoje kompanije.

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Bankrot je “jedina opcija” za Habu

Zahtev za samoupravu na sudu u Koburgu bio je “sve samo ne lak” za upravu, navodi se u pismu generalnog direktora Habe Marija Vilhelma. “Ali s obzirom na napetu ekonomsku situaciju, to je jedini način” da Haba može brzo da povrati svoju nekadašnju snagu.

Početkom avgusta kompanija je najavila kako će početkom 2024. ukinuti odeljenje dečje odeće Jako-o.

Tada je rečeno kako žele da se koncentrišu na proizvodnju igračaka i nameštaja za decu. U okrugu Koburg ljude su nedavno iznenadile loše vesti iz Bad Rodaha. Još u avgustu je rečeno da Haba ima velike planove. Planovi za izgradnju novog proizvodnog pogona su dobro napredovali.

Kako bi objasnili ekonomske poteškoće, kompanija je u saopštenju medijima govorila o pogrešnim odlukama na nivou uprave.

Teškoće za najvećeg poslodavca u regionu

Zbog toga je smenjen upravljački tim. IG Metall u Koburgu takođe je govorio o strateškim greškama.

Osim uprave, odgovorna je bila i skupština deoničara.

– Tokom prošle godine ponovo smo dobijali znake da stvari ne idu dobro i da nešto nije u redu, rekla je portparolka IG Metala.

Sumnja se stoga kako su deoničari predugo zanemarivali moguće pritužbe.

Porodični biznis Haba osnovan je pre više od 85 godina. S 2.000 radnika u Gornjoj Franačkoj jedan je od najvećih poslodavaca u regiji. Haba prodaje drvene igračke van granica Nemačke u preko 50 zemalja, navode nemački mediji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com