Berze od jula ostale bez 2,2 milijarde dolara u zlatu

Tekst objavljen: 21.12.2022 15:20        

Zlato vredno 2,2 milijarde dolara odlilo se od jula 2022. sa računa fondova kojima se trguje na berzi (ETF), jer neke banke i menadžeri za upravljanje imovinom nastoje da ulagače oslobode ruskih poluga, prema računici Rojtersa zasnovanoj na javno dostupnim podacima

Berze od jula ostale bez 2,2 milijarde dolara u zlatu

Akcije u ETF-ovima predstavljaju zlatne poluge koje se drže u trezorima i lako se kupuju i prodaju, što investitore oslobađa od teškoca da sami kupuju i čuvaju poluge.

U analizi o investitorima koji izbegavaju rusko zlato, Rojters je istražio spiskove zlatnih poluga u vlasništvu 11 velikih fondova.

Jedanaest analiziranih fondova, koji čine dve trećine ukupnog zlata koje drže ETF-ovi širom sveta, posedovali su oko 12. jula zajedno 2.540 tona zlata. Do kraja novembra, taj broj je pao za 10 posto na 2.295 tona, pri čemu je udeo ruskog zlata smanjen u osam fondova.

U pet fondova količina ruskog zlata je pala za više od 40 posto, od kojih su se dva potpuno oslobodila ruskog metala.

Nasuprot tome, u tri fonda je udeo ruskog zlata blago porastao.

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Zlatom u vlasništvu ETF-a upravljaju banke, koje fondovima mogu da daju bilo koje zlato što se tiče zemlje porekla, s tim da ono ispunjava uslove za trgovinu na Londonskoj berzi, uključujuci i ruski metal proizveden pre rata u Ukrajini, navodi Rojters.

Fondovi mogu da traže da se prioritet da zlatu određene vrste ili porekla, ali banke obično nisu u obavezi da to čine.

Rusija je jedan od najvećih svetskih proizvođača ovog plemenitog metala i mnogo zlatnih poluga napravljenih u Rusiji je u zapadnom finansijskom sistemu godinama.

Pojedini investitori sada ne žele imovinu koja je povezana s Rusijom zbog rata u Ukrajini.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com