Bez struje gotovo cela Crna Gora, BiH i delovi Hrvatske u… …

Iznenadni nestanak struje danas oko podneva zadesio je gotovo sve republike bivše Jugoslavije. Gotovo cela Crna Gora i Bosna i Hercegovina, kao i delovi Hrvatske ostali su bez struje. Kako je navedeno u kratkom saopštenju na Fejsbuk stranici Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), problem je ispad na mreži Crnogorskog elektroprenosnog sistema. Nije poznato kada bi problem mogao biti rešen. Istovremeno, kako su javili hrvatski mediji, bez struje je ostala i gotovo cela Dalmacija, Split, Omiš, Makarska, Dubrovnik i Župa Dubrovačka, Kaštela, Solin, Vodice, Prvić, Zadar, Starigrad Paklenica, brojna ostrva, prenosi Tanjug.

Kako je list Pobjeda preneo do nestanaka struje je došlo posle izbijanja požara na jednom dalekovodu. Prethodno su hrvatski mediji preneli da je problem nastao zbog pada sistema u Crnoj Gori sa kojom je Dalmacija mrežno spojena. Veliki delovi Bosne i Hercegovine ostali su danas oko 12.20 bez struje.

U Sarajevu su stali tramvaji, a i semafori ne rade, a bez struje su i drugi brojni gradovi – Tuzla, Brčko, Banjaluka, Bijeljina, Mostar, Zenica, Jajce, Visoki, Kakanj, prenosi N1 Sarajevo. Prethodno hrvatski i crnogorski mediji preneli su da je cela Dalmacija i većina Crne Gore ostala bez struje. Dalmatinski portal je preneo da je do nestanka struje došlo zbog pada sistema u Crnoj Gori, zbog čega je lančano bez električne energije ostala i Dalmacija, dok su podgorički mediji preneli da je problem ispad na mreži Crnogorskog elektroprenosnog sistema, odnosno da je izbio požar na jednom dalekovodu i da se ne zna kada će problem biti rešen.

Upitani da li Srbija treba da brine u Elektomreži Srbije EMS su Politici odgovorili da je što se tiče EMS-ovih dalekovoda sve u redu.

– U regionu je bilo problema. Imali su delimičan kolaps sistema u Albaniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori , BiH. Uzrok se i dalje ispituje i to će biti detaljan predmet analize. Trenutno se radi na uspostavljanju sistem, kažu iz EMS.

Dispečari EMS-a su u konstantoj komunikaciji sa koleama iz regiona i radi se na uspostavljanju sistema.

I iz EPS-a poručuju da nema mesta za brigu jer je snabdevanje stabilno i sigurno.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com