BIP SADA PRODAJE I UMETNIČKE SLIKE Bivši gigant SFRJ koji je brendom “žario i palio” sada na doboš stavlja i kulturna dobra

Za nešto više od 2.100 evra, BIP u stečaju ponudio je na prodaju umetnička dela Miloša Šobajića i Janka Brašića koja su pokretna kulturna dobra.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

.

Foto: Vladimir Živojinović / Ringier

.

Narodni muzej u Beogradu 2021. je dela “Papilolon Nocturne” Miloša Šobajića i “Berba” Janka Brašića proglasio kulturnim dobrima, a kroz stečaj BIP-a ta su dela po drugi put ponuđena na prodaju, prenosi Tanjug.

Blic preporučuje

Zajednička početna cena iznosi 261.000 dinara, a javno nadmetanje zakazano je za 3. novembar. Podsetimo, ove umetničke slike su prethodno bile oglašene na prodaju u julu, a početna cena je tada bila osetno viša, 373.321 dinara po slici.

BIP prodat prošle godine

BIP je prošle godine kupila firma Auto Čačak u konzorcijumu sa nemačkom firmom, i to za oko 17,7 miliona evra. Početkom ove godine, Agencija za licenciranje stečajnih upravnika je objavila da su prodate i nekretnine BIP-a u Skadarliji.

Iako se i dalje ne zna konkretno šta će biti sa imovinom BIP-a, na lokaciji pored Mostarske petlje u srcu Beograda planira se gradnja komercijalnih sadržaja, što je i navedeno u Planu detaljne regulacije.

.

Foto: Petar Dimitrijević / Ringier

.

Cilj izrade plana, kako se navelo u dokumentaciji, jeste formiranje novog gradskog centra uz stanicu “Prokop” i stvaranje uslova za razvoj komercijalnih delatnosti, kao i transformacija stare Vajfertove pivare iz 1873. godine zarad industrijskog turizma.

Podsetimo, Bip je osnovao Čeh Vajnhapal iz Sremske Mitrovice po dozvoli kneza Miloša 1839. godine. Prava industrijska proizvodnja je započela tek 1872. godine, kada je Đorđe Vajfert izgradio fabriku na brdu “Smutekovac”, kod današnje Mostarske petlje, na mestu gde se i danas nalazi. Pre privatizacije 2007. godine u pivari je radilo oko 500 radnika.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com