Bitkoin moguli ove godine izgubili 116 milijardi dolara

U januaru 2022. Sam Bankman-Frid je bio na vrhuncu slave. Njegov FTX sa sedištem na Bahamima tada je prikupio 400 miliona dolara od istaknutih kapitalista.

Izvor: Investitor

Ilustracija: Shutterstock/Wit Olszewski

Ilustracija: Shutterstock/Wit Olszewski

Nekoliko nedelja kasnije, kada je Forbs objavio svoju godišnju listu svetskih milijardera, SBF je bio druga najbogatija osoba na kriptosvetu, sa procenjenim bogatstvom od 24 milijarde dolara.

Sada je Bankman-Frid švorc i čeka suđenje. Pre nego što je uhapšen na Bahamima, SBF je za nekoliko medija rekao da mu je bankovni račun smanjen na 100.000 dolara i da “nije siguran” kako će da plati svoje advokate.

Geri Vang, drugi suosnivač FTX-a i bivši glavni tehnološki direktor kompanije – koji je sklopio sporazum o priznanju krivice sa Komisijom za hartije od vrednosti i berze – takođe je doživeo gubitke bogatstva koje se nekada procenjivalo na 5,9 milijardi dolara.

Smrt FTX-a bio je simboličan na kraju godine koju je obeležilo uništenje bogatstva u sektoru kriptovaluta i blokčejna. Ekonomski šok nakon pandemije, koji je pokrenuo inflaciju i rastuće kamatne stope, isisao je kapital iz špekulativnog kripto ekosistema. Istaknute firme su propale, od propasti algoritamskog stabilnog coina TerraUSD u maju od 40 milijardi dolara, preko kripto hedž-fonda Three Arrows (koji je u julu proglasio bankrot), do bankrota kamatonosnih preduzeća Voyager Digital, Celsius i BlockFi.

Bitcoin, najveća kriptovaluta i lider u industriji, pao je 65 odsto u odnosu na vrhunac od 69.000 dolara u novembru 2021. U međuvremenu je oko 2 biliona dolara tržišne vrednosti pobeglo iz digitalne imovine i spas pronašlo u sigurnijim “pašnjacima”.

Kao rezultat toga, 17 najbogatijih investitora i osnivača kriptovaluta ukupno je izgubilo 116 milijardi dolara ličnog bogatstva od marta, prema procenama Forbsa, prenosi Investitor. Njih 15 izgubilo je više od polovine svog bogatstva u proteklih devet meseci. Deset ih je ukupno izgubilo status milijardera.

“Sada smo na prelomnoj tački u kriptoulaganjima, kada će svi morati da zastanu i kažu: ‘U redu, videli smo tonu uništenog ekonomskog bogatstva u poslednjih nekoliko meseci, moramo da počnemo da shvatamo ovo ozbiljno’“, kaže Mat Koen, osnivač Ripple Ventures, kompanije za rizični kapital.

“Mnoge blokčejn tehnologije i kriptokompanije izgradile su rešenja za probleme koje nije bilo potrebno rešavati i mislim da ćemo sada imati hard reset”, dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com