“Blic Biznis” saznaje: Ugostitelji dižu cene smeštaja u Srbiji uoči praznika i po 30 odsto, a goste kriju, ovo je jedini razlog

Za one koji nisu planirali da predstojeće praznike provedu u inostranstvu Srbija nudi bezbroj mogućnosti i za vikend izlete, ali i za one koji žele da pobegnu na nekoliko dana. Međutim, prema saznanjima “Blic Biznisa” cene u periodu kada padaju neradni dani, prilično su skočile.

Digli cene smeštaja u Srbiji do 30 odsto uoči praznika, a goste kriju

Foto: azem / shutterstock

Digli cene smeštaja u Srbiji do 30 odsto uoči praznika, a goste kriju

Osim što neopravdanu dižu cene smeštaja, nameću još jedan problem – ne prijavljuju goste.

U zavisnosti od toga u kom delu države žive, građani Srbije imaju na raspolaganju izlete u Vojvodini, poput obilaska dvoraca ili jezera na Paliću, šetnju Fruškom gorom ili put vina u Sremskim Karlovcima. Onima sa decom prirodni rezervati poput Zasavice i Deliblatske peščare ili Carske bare mogu biti idealno rešenje za jednodnevni izlet tokom Prvog maja, ili, na primer, poseta nekoj od pećina ili manastira.

Dunav je najlepši kod Golubačke tvrđave, a među dve najpopularnije destinacije u našoj zemlji godinama su Sokobanja, Vrnjačka banja ili Zlatibor.

Naši sugrađani uglavnom uplaćuju smeštaj kod privatnika, odnosno preko Bukinga ili neke slične platforme za zakup boravka. I kako to obično biva, vlasnici apartmana su iskoristili ovaj period i već digli cene apartmana u našoj zemlji.

Kako “Blic Biznis” saznaje, usluge izdavanja apartmana na atraktivnim destinacijama za period praznika su skuplje u proseku 20-30 % nego van sezone.

Postavlja se pitanje čime se opravdava podizanje cena, i šta to u sezoni korisnik usluge više dobija?

To pitanje postavlja i naš sagovornik, Marko Dragić, pravni savetnik pri NOPS.

“S obzirom da vlasnici apartmana pokrivaju i režijske troškove van sezone, koji je to dodatni trošak sto opravdava podizanje cena? Dolazimo do zaključka da je jedini cilj da za kratko vreme zaraditi što više novca, jer u periodu praznika potražnja je mnogo veća, i to pružaoci usluge koriste”, rekao je Dragić za naš portal.

Prema njegovim rečima, jedan o potencijalni problema sa kojim se država susreće je neprijavljivanje gostiju kada je u pitanju privatni smeštaj, gde vlasnici apartmana ne plaćaju porez.

Naš sagovornik upozorava i da proverite te elemente.

Podsetim, ovogodišnji neradni dani počeće sa Praznikom rada u našoj zemlji. 1. i 2. maj standardno se praznuju neradno, a odmah na njih se nadovezuju neradni dani za Uskrs od 3. do 6. maja. Dakle od 1. maja pa sve do Đurđevdana mnogi će odmarati.

O tome kako da spojite neradne dane i napravite mini odmor, čitajte u našem posebnom tekstu.

Pročitajte još

Kakva su vaša iskustva? Da li ste već bukirali smeštaj za praznike? Pišite nam u komentarima.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com