Blokirano 3.000 kamiona: Ukrajina se nada razgovorima sa Poljskom i EK

Ukrajina se nada da će održati razgovore sa Poljskom i Evropskom komisijom ove sedmice, rekao je danas ukrajinski trgovinski predstavnik Taras Kačka.

Izvor: Tanjug

Ilustracija, Foto: Epa-Efe/JOEBETH TERRIQUEZ

Ilustracija, Foto: Epa-Efe/JOEBETH TERRIQUEZ

Hiljade kamiona čekaju u redu na granici zbog blokade u Poljskoj i protesta koji može da utiče na energetsku bezbednost Ukrajine, upozorio je on.

Kačka je rekao da blokade mogu uticati na zalihe energenata u Ukrajini.

Kamioni čekaju u kilometarskim kolonama jer su poljske kamiondžije već drugu sedmicu blokirale puteve do tri granična prelaza, u znak protesta zbog navodne neaktivnosti vlade zbog gubitka poslovanja koje su preuzeli strani konkurenti, preneo je Rojters.

Kamiondžije iz Ukrajine oslobođeni su traženja dozvola da pređu poljsku granicu od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022, rekli su poljske kamiondžije. Oni traže da se vrati ograničen broj dozvola za ukrajinske kamiondžije, a Kijev je saopštio da neće razmatrati taj zahtev.

Ukrajina i Poljska razgovarale su o blokadama prošle sedmice, ali obe strane su saopštile da nema napretka.

Ukrajinske vlasti saopštile su u nedelju da je oko 3.000, uglavnom ukrajinskih kamiona, uključujući i one koji prevoze gorivo i humanitarnu pomoć, blokirano na poljskoj strani granice.

Prema ukrajinskom ministarstvu za infrastrukturu, prosečno 40.000 do 50.000 kamiona prelazi granicu sa Poljskom mesečno preko osam prelaza, duplo više nego pre rata. Sada samo nekoliko vozila za jedan sat prolazi preko poljske granice na blokiranim punktovima, rekli su ukrajinski graničari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com