Борељ о уједињеној Европи са шефовима дипломатија Западног Балкана

петак, 21.06.2024,  10:40 -> 14:53

Извор: Танјуг

Високи представник ЕУ за спољне послове и безбедносну политику Жозеп Борељ састао се у Аустрији са министрима спољних послова Западног Балкана, члановима група “Пријатељи Западног Балкана” и “Стратегије за Дунавски регион” са којима је, како је навео, разговарао о изградњи уједињеније Европе.

“Разговарали смо о томе како да заједно изградимо уједињенију Европу. Хвала (шефу дипломатије Аустрије Александару) Шаленбергу што сте нас ових дана окупили у Аустрији”, навео је Борељ на друштвеној мрежи Икс.

Борељ се синоћ сусрео аустријским председником Александером ван дер Беленом са којим је, између осталог, разговарао о ситуацији на Западном Балкану и проширењу ЕУ.

“Разговарали смо о нашој снажној подршци Украјини против руске агресије, потреби да се успостави мир на Блиском истоку, ситуацији на Западном Балкану. И проширењу ЕУ, улагању у наш мир, безбедност и демократију”, навео је Борељ.

Ван дер Белен је захвалио Борељу на посети и разговорима који подстичу на размишљање о улози Европе у свету.

“Ми Европљани морамо да бранимо своје интересе у свету јединствено и снажним гласом”, поручио је Ван дер Белен.

Борељ ће током дводневне посете Аустрији, коју је јуче започео, учествовати на неколико догађаја, састанака и разговора о односима ЕУ са Западним Балканом.

Он ће, како је раније најављено, учествовати данас на годишњем форуму Европа, током којег ће присуствовати радним седницама и дискусијама са министрима спољних послова ЕУ који су део иницијативе “Пријатељи Западног Балкана”, као и министрима спољних послова земаља Западног Балкана и представницима тинк тенк и организација цивилног друштва.

Планирано је и да током дана Борељ одржи низ билатералних састанака са представницима Западног Балкана.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com