Borelj priznao: EU zavisi od Kine i Rusije, kao i od Amerike

Predugo je prosperitet EU zavisio od Kine i Rusije, dok je bezbednost prepuštena SAD, rekao je visoki diplomata EU Žozep Borelj.

Izvor: B92.net

EPA-EFE/JULIEN WARNAND

EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Ova izjava je usledila usred skoka cena energije i pokušaja da se obuzdaju isporuke ruske nafte i gasa u sklopu sankcija zbog sukoba u Ukrajini, piše Raša tudej (RT).

“Naš prosperitet je zasnovan na jeftinim energentima koji dolaze iz Rusije. Ruski gas – jeftin i navodno pristupačan, siguran i stabilan. Dokazalo se da to nije slučaj”, rekao je Borelj u govoru na konferenciji ambasadora EU u ponedeljak.

On je dodao da se 27-člani blok takođe previše oslanjao na trgovinu sa Kinom, kao i na kineske investicije i “jeftinu robu”.

“Mislim da su kineski radnici sa svojim niskim platama uradili mnogo bolje i mnogo više da obuzdaju inflaciju od svih centralnih banaka zajedno“, tvrdi Borelj.

“Dakle, naš prosperitet se zasnivao na Kini i Rusiji – energija i tržište. Jasno je da danas moramo da pronađemo nove puteve za energiju iznutra Evropske unije, koliko god možemo, jer ne treba da menjamo jednu zavisnost za drugu”.

Borelj je dodao da, iako ekonomski u sve većoj zavisnosti od Moskve i Pekinga, “svoju bezbednost smo delegirali na Sjedinjene Države“. Preterano oslanjanje na Vašington stvara osećaj neizvesnosti u Briselu, posebno ako bi sledeće američko rukovodstvo bilo manje naklonjeno EU, rekao je on.

“Ko zna šta će se dogoditi za dve godine ili čak u novembru? Šta bi se dogodilo da je umesto Bajdena to bio Tramp ili neko poput njega u Beloj kući? Kakav bi bio odgovor Sjedinjenih Država na rat u Ukrajini? Šta bi bio naš odgovor u drugačijoj situaciji?”

“I odgovor je za mene jasan: sami moramo da preuzmemo više odgovornosti. Moramo da preuzmemo veći deo naše odgovornosti u obezbeđivanju bezbednosti”, rekao je Borelj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com