Brnabić: Biće dobrih vesti o daljem japanskom ulaganju u Srbiju

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u Tokiju, nakon radne večere sa predstavnicima japanskih kompanije koje posluju u Srbiji, da su oni zadovoljni poslovnom klimom u našoj zemlji, navodeći da će biti dobrih vesti kada je reč o daljem ulaganju japanskih kompanija.

Piše:Tanjug

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

“Imamo velike investitore iz Japana, poput Nideka, Tojo tajersa, Micubišija, Minta, Jazakija, Japan tobako, Itoču… Sve je veće interesovanje japanskih kompanija da ulažu u istraživanje i razvoj”, rekla je Brnabić novinarima u Tokiju.

Blic preporučuje

Navela je da je jedna japanska farmaceutska kompanija, Takeda, pre 10-ak dana potpisala Sporazum o saradnji sa srpskim Istitutom za razvoj veštačke inteligencije, kako bi zajednički radili na jednom inovativnom programu.

“Svi su zadovoljni poslovanjem u Srbiji, i, ne bih da prejudiciram, ali čini mi se da ćemo imati pozitivne vesti o daljem prisustvu japanskih kompanija kod nas”, istakla je Brnabić.

Ona je podsetila da je posle posete bivšeg premijera Japana Šinza Abea Srbiji, čijoj je državnoj sahrani danas prisustvovala, došlo do drastičnog povećanja japanskih investicija u Srbiji.

Večeri sa premijerkom su prisustvovali predsednik “Toyo Tire Corporation” Takaši Šimizu, predsednik “Yazaki Corporation” Riku Jazaki, te predsednik Upravnog odbora “Japan Tobačo” Mucuo Ivai.

Takođe, tu su i bili i predsednik kompanije “Minth Japan” Tomojuki Jamada, kao i Sofi Čin iz “Minth Group”, izvršni direktor “Automotive Division”, dela “Toyota Tsusho Corporation” Šigeru Harada Harada kao i Rikija Ivase, generalni menadžer odsekanza globalnu prodaju “Toyota Tsusho Corporation”, izvršni potpredsednik “Mitsubishi Corporation” Kijotaka Kikući, kao i jedan od potpredsednika NIDEC Grupe Ðunićiro Nagajama.

Konferencije u oktobru

Premijerka Srbije Ana Brnabić sastala se u Tokiju sa premijerom Singapura i sa predsednikom Palaua, a na marginama državne sahrane bivšeg japanskog premijera Šinza Abea, i sa premijerom Luksemburga Gzavijeom Betelom i predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

“Imala sam veoma dobar sastanak sa premijerom Singapura, sa tom zemljom imamo sve bolju saradnju, jer se naši prioriteti u razvoju poklapaju, budući da je Singapur lider u elektronskoj upravi i jedan od najnaprednijih u upotrebi veštačke inteligencije”, rekla je Brnabić novinarima u Tokiju.

Najavila je da će 3. oktobra u Srbiji biti organizovana velika međunarodna konferencija o razvoju veštačke inteligencije, na kojoj će učestvovati i predstavnici Singapura.

Takođe, 20. oktobra u Beogradu će, sa Svetskim ekonomskim forumom, biti održana velika međunarodna konferencija o biotehnologiji, kojoj će prisustvovati i dva ministra vlade Singapura, najavila je Brnabić.

“I u reformi obrazovanja, u oblasti digitalizacije, inovacija, razvoja… sve nas to spaja sa Singapurom, a ja sam dobila i poziv za posetu, i nadam se da ću uskoro moći da odem, kako bismo dalje radili na razvoju naše saradnje”, rekla je premijerka.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com