Brnabićeva: Ne lobiram za litijum, lobiram za Srbiju

Ona je navela i da je Srbija krenula u takva istraživanja pre 20 godina, ali da ju je Nemačka sada prestigla sa dva velika litijumska projekta.

“Sledeće činjenice su namenjene onima koji na vojnom dobru Morović vide marihuanu, ali ne vide da je Nemačka u punom jeku priprema za rudarenje litijuma kako bi bila samoodrživa, energetski i industrijski što nezavisnija”, navela je ona u objavi na mreži X.

brnabic,,

Nemačka, kako je objasnila, ima dva velika litijumska projekta – Vulkan i Zinvald.

Vulkan (nalazi se u dolini Gornje Rajne) planira da pokrene komercijalnu proizvodnju litijuma u trećem kvartalu 2026.

Zinvald (nalazi se u Saksoniji, na nemačko-češkoj granici) je još u fazi istraživanja i očekuje se da će završiti studiju izvodljivosti do kraja ove godine.

“Dok se mi ovde bavimo teorijama zavere, prepričavamo tračeve, slušamo svakog “pametnjakovića” koji je spreman/spremna da podeli neproverene i neutemeljene polu-informacije, dok mi govorimo “kad bude Nemačka, i mi ćemo” – Nemačka nas je sustigla i prestigla, iako smo mi krenuli u naša istraživanja pre tačno 20 godina!”, navela je Brnabić.

“I odmah da odgovorim onima koji pričaju da lobiram za litijum ili za Rio Tinto. Ne, gospodo. Lobiram za Srbiju”, zaključila je ona.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com