Bugarski: Na svetski dan mleka stočari u Srbiji plaču

NOVI SAD –

Danas, 1. juna obeležava se svetski dan mleka, koji je u našoj zemlji prvi put proslavljen 2011 godine. U svetu ova tradicija postoji od 2.000 godine, a započela je Organizacija Ujedinjenih nacija za poljoprivredu i hranu (FAO) sa ciljem promocije zdravog načina života uz pravilnu i uravnoteženu ishranu.

Iako bi na današnji dan naši proizvođači trebali da proslavljaju, nažalost, oni plaču jer se u Srbiji već 6-tu godinu zaredom cena sirovog mleka nije menjala, a ovoga trenutnka iznosi čak ispod 30 dinara po litru, kaže za RTV predsednica Saveza udruženja odgajivača goveda Srbije, Sanja Bugarski.

mleko, casa, mleka, 1

Ona ističe da su hraniva drastično poskupela, radna snaga takođe, kao i svi inputi u proizvodnji, te da proizvođači mleka i mesa danas nisu pozitivno raspoloženi, a sve to dovelo je do toga da veoma mali broj ljudi ostane u toj, prilično zahtevnoj proizvodnji.

Nedavno su predstavnici Saveza udruženja odgajivača goveda Srbije imali razgovore sa najvećim prerađivačem mleka u našoj zemlji, ali su dobili odričan odgovor na pitanje da se što pre cena sirovog mleka poveća.

Trenutno, ističe Bugarski, proizvođači mleka u Srbiji ne vide svetlo na kraju tunela, jer sve okolnosti utiču na to da se ova proizvodnja konstantno smanjuje, iako imamo sve predispozicije za uspešno i profitabilno mlečno govedarstvo.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com